Thore Skogman död

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Thore Skogman avled på söndagen på Gävle sjukhus efter ett slaganfall. Han blev 76 år gammal.

Thore Skogman växte upp i Hallstahammar och skivdebuterade 1955. Hans första skivsuccéer var Storfiskarvalsen och Penninggaloppen. På 60-talet skrev han Fröken Fräken som blev en stor hit med Sven-Ingvars.

Han hamnade ofta på Svensktoppen med sina visor och 1963 kom han trea i Melodifestivalen. Thore Skogman hade även flera egna tv- och radioprogram och så sent som i somras hade han ett sommarprogram i P1 i Sveriges Radio.

Thore Skogman föddes i västmanländska Hallstahammar 1931 och fick som 16-åring jobb som springpojke på på ortens fabrik. Han stod på scenen första gången 1950, i en lokalrevy hemma i Hallstahammar.

Fem år senare skivdebuterade han – och en mer än femtio år lång karriär som låtskrivare, sångare, musiker, skådespelare och författare tog vid.

Skrev över 1.000 låtar

Thore Skogman har cirka 1.200 låtar registrerade hos kompositörernas organisation STIM.

Några av de mest kända är: Surströmmingspolka, Tio tusen röda rosor, Pop opp i topp, Penninggaloppen, Storfiskarvalsen och Fröken Fräken.

Andra kända låtar är: Ensam jag är,Du är en riktig klippare du, Dra ända in i Hälsingland, Twist till menuett, Kalle Västman från Västmanland och Rött hår och glest mellan tänderna.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.