Ticnet makulerar konsertbiljetter

Uppdaterad
Publicerad

Biljetten är äkta, köpet är lagligt men när du kommer till entrén kan det hända att du inte släpps in, eftersom din biljett har makulerats. Skräckscenariot för konsertbesökare som köpt biljett i andra hand är idag verklighet. Och på Konsumentverket gör man ingenting.

Att köpa en biljett i andra hand över nätet istället för att stå i kö och vänta kan tyckas vara en bra idé. Men som konsument saknar du allt skydd om den auktoriserade återförsäljaren bestämmer sig för att makulera din biljett i dörren. Något som kan hända om du köpt biljetten på t.ex. hemsidorna biljett24.se, biljettnu.se biljettshop.se eller slutsålt.se, eftersom köpet i så fall strider mot ursprungsavtalet.

– Vi makulerar biljetter, men jag vill inte gå in på när och hur vi gör det, säger Ticnets VD Mats Brandt till Kulturnyheterna idag.

Det var i mars som Ticnet, konsertarrangören Live Nation och Svenska Fotbollförbundet tog i med hårdhandskarna och anmälde de fyra sajterna för brott mot marknadsföringslagen. Man ville stävja den lukrativa affärsidén med andrahandsbiljetter över nätet som blommat upp och komma åt den organiserade kommersiella verksamhet man ansåg uppstått. Även enstaka privatpersoner hade fått nog och skickat in anmälningar till Konsumentverket under 2008 och första halvåret 2009. I somras meddelade Konsumentverket sitt beslut: marknadsföringen var vilseledande.

– Vår bedömning var att det ska framgå att biljetten kan komma att makuleras och att plats inte kan garanteras, säger Konsumentverkets jurist Cecilia Nordlander.

Men idag har ingenting förändrats. På sajterna möts man av informationen att ”vi har biljetter till de populäraste evengemangen och showerna, till och med till de slutsålda”. Ingenstans står det att biljetterna kan komma att makuleras av Ticnet.

På Konsumentverket är man medveten om problematiken men väljer att avvakta eftersom det rör sig om fall mellan näringsidkare. Det har dessutom bara kommit in ett fåtal anmälningar från konsumenter.

– Ärendet är avslutat och vi vet inte om vi kommer att ta upp det. Men vi ska titta på det igen runt årsskiftet, säger Cecilia Nordlander.

På Ticnet ser VD Mats Brandt lösningar men tycker att det är en balansgång mellan vad man vinner och förlorar på det.

– Vi har tekniska möjligheter att införa ett system med personliga biljetter, men det är krångligt att genomföra. T.ex. om det är 60 000 personer som ska in på Ullevi, så tar det tid att kontrollera alla. Och det är dyrt.

Kulturnyheterna har sökt ansvariga på bl.a. biljett24.se utan resultat.

Petra Markgren Wangler

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.