• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Tidig slaverikritik buades ut

Uppdaterad
Publicerad

”Vi är människor precis som dem. Varför är det sådan skillnad mellan dem och oss?”

Det blev för mycket för 1700-talet. Kulturnyheternas serie som minnesvärda, älskvärda fiaskon gör ett nedslag i scenkulturen i revolutionens Frankrike.

1789 repeterades en väldigt ovanlig pjäs i Paris. Den handlade om slaveriet och det var inte populärt.

Pjäsen hette ”Zamore et Mirza” och var skriven av Olympe de Gouges. Den sågades i tidningarna redan innan premiären. Skådespelarna ville hoppa av – och publiken skrek och busvisslade. Premiären var nära att avbrytas. Efter bara tre förställningar förbjöds pjäsen helt och hållet.

Älskade fiasko

Skrev om kvinnors rättigheter

Många fransmän hade under revolutionens sekel blivit rika genom slavhandeln, men Olympe de Gouges, som vuxit upp i ett fattigt hem, hade själv träffat många slavar, och hon förstod inte varför inte alla människor skulle kunna vara lika mycket värda.

Hon skrev flera texter mot slaveriet och en berömd deklaration om kvinnors rättigheter. Som en av få motsatte sig de Gouges också dödsstraffet. Snart fick makthavarna nog. 1792 brändes hennes teaterpjäser, och året därpå fick hon själv marschera till giljotinen.

Sällan har en dramatiker varit så hatad och sällan har någon varit så före sin tid som Olympe de Gouges.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älskade fiasko

Mer i ämnet