Carey Mulligan i filmen Promising young woman Foto: TT

Tidning bad om ursäkt för recension – får hård kritik

Uppdaterad
Publicerad

Tidningen Variety bad Carey Mulligan om ursäkt för en recension som skådespelaren ansåg var sexistisk. Nu försvarar flera amerikanska filmkritiker sin kollega och fördömer Varietys ursäkt.

För ett år sedan skrev Varietys filmkritiker Dennis Harvey i sin recension av Promising young woman att Carey Mulligan var ett udda val som filmens femme fatale. Rollen hade passat filmens producent Margot Robbie bättre, konstaterade han.

Carey Mulligan reagerade på recensionen i en intervju med tidningen The New York Times i december. Hon hade tagit illa vid sig av recensionen och tolkat den som att hon inte skulle vara sexig nog för rollen, rapporterar Kulturnytt.

Mulligans intervju ledde till att Variety publicerade en ursäkt för recensionen. ”Variety ångrar det okänsliga ordvalet och insinuationerna som förminskar en modig rolltolkning”, skrev tidningen.

Kritiserar tidningen

Nu försvarar amerikanska filmkritiker från organisationen National society of film critics i ett öppet brev Dennis Harvey, som är frilansande kritiker, och fördömer Varietys offentliga ursäkt.

”Precis som alla annan journalistik, väcker filmkritik ofta missnöje bland dem som kritiseras. Och precis som alla andra journalister, måste filmkritiker känna att deras publikation står bakom dem när det missnöjet, som ofta riktas från människor med mycket mer makt än vad någon journalist har, dyker upp”, skriver de enligt The Wrap.

”Särskilt när publikationen i fråga gör anspråk på att rapportera om just den industri som de mäktiga människorna rör sig i”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.