Tidningen Politiken ber om ursäkt för Muhammedbilder

Uppdaterad
Publicerad

Danska Politiken har som första danska dagstidning bett om ursäkt för den kränkning som tidningens publicering av Muhammedkarikatyrerna orsakade muslimer 2008.

Förlikningen har nåtts mellan tidningen och åtta organisationer som representerar närmare 95.000 muslimer.

Politikens chefredaktör Töger Seidefaden anser inte att tidningen sålt ut yttrandefriheten med uppgörelsen. Kanske kan den minska en del av spänningarna och förbättra relationerna mellan danska medier och den muslimska världen, säger han. På ledarplats kommenterar tidningen sitt agerande under rubriken Et lille punktum i Muhammedkrisen.

Omdebatterade Muhammedbilder

Advokaten nöjd

I uppgörelsen avsäger sig Politiken inte rätten att åter trycka teckningarna, och tidningen ber inte om ursäkt för publiceringen av bilderna som ursprungligen trycktes av tidningen Jyllands-Posten.

Ursäkten gäller den kränkning som muslimer kan ha känt, och det är tillräckligt, säger den saudiske advokat som representerat de åtta organisationerna. Advokaten Faisal Yaman kallar det modigt av tidningen att be om ursäkt, även om det aldrig var tidningens avsikt att såra.

Han vände sig i augusti förra året till elva danska tidningar med krav på att de skulle ta bort teckningarna från sina hemsidor, att de bad om ursäkt och lovade att inte publicera bilderna igen. Bara Politiken har valt att gå med på en förlikning som betyder att tidningen undgår stämningsansökan.

Jyllands-Postens ansvarige chefredaktör Jörn Mikkelsen beklagar att Politiken ”har lagt sig” i stället för att göra gemensam sak med de övriga tidningarna.

– Politiken sviker kampen för yttrandefriheten, säger han.

Kritik från politiker

Politiker från höger till vänster fördömde Politikens beslut och statsminister Lars Lökke Rasmussen kallar beslutet ”oroande”. Den bryter sammanhållningen inom medierna.

-Jag har hittills trott att danska medier stod skuldra vid skuldra i deras försvar för yttrandefriheten. Om Politikens förlikning är ett uttryck för att man böjer sig för hot om rättssak så är det oroväckande, säger statsministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omdebatterade Muhammedbilder

Mer i ämnet