Kommunerna, som har ett grundansvar för hushållsavfall, kommer att få ansvara för insamling och behandling av returpapper. Foto: TT

Tidningsbranschen slipper betala för pappersinsamling

Uppdaterad
Publicerad

Journalistikens ekonomiska villkor har varit ansträngda under lång tid, och har försämrats ytterligare till följd av coronakrisen. Därför ska tidningsbranschen nu slippa ta kostnaden för returpappersinsamlingen. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Regeringen har inlett dialog med berörda parter och regeringens bedömning är att ett upphävande av producentansvaret är den enda lösningen som inte lägger kostnader på tidningsbranschen, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin i en kommentar.

Den aviserade returpappersförordningen som skulle ha införts nästa år befarades leda till höga kostnader för tidningsbranschen. Regeringen lovade i början på april att de därför ska återkomma med ett nytt förslag.

”Rådande läge inte hållbart”

Under torsdagen meddelade regeringen att de kommer att ta fram en lösning som innebär att tidningsbranschen helt slipper finansiera insamlingen.

– Regeringen är angelägen om att hitta vägar att stärka förutsättningarna för oberoende journalistik i hela landet. Rådande läge är inte hållbart för tidningsbranschen, säger kulturminister Amanda Lind.

Kommunerna, som har ett grundansvar för hushållsavfall, kommer att få ansvara också för insamling och behandling av returpapper.

”Ansvarsfull signal från politiken”

Branschorganisationen Tidningsutgivarna välkomnar beskedet.

– Det är ett rakt besked och en tydlig och ansvarsfull signal från politiken om att man inser såväl branschens samhälleliga betydelse, som de ekonomiska svårigheter den befinner sig i just nu, säger Victoria Svanberg, ordförande för TU i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.