Hör Thomas Mattssons, vd TU, kritik mot det nya förslaget om mediestöd. Foto: TT

Tidningsutgivarna avfärdar förslag om nya regler för mediestöd

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för press, radio och tv har föreslagit nya regler för fördelning av mediestöd som bygger på ”ansvarstagande nyhetsförmedling”. Men förslaget avvisas av en av remissinstanserna, branschorganisationen Tidningsutgivarna.

– Jag har svårt att se hur det ska fungera på ett rättssäkert sätt, säger Thomas Mattsson, vd för Tidningsutgivarna.

Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) har föreslagit nya regler för fördelningen av mediestödet.

Man vill att pengarna ska gå till medier som bedriver ”ansvarstagande nyhetsförmedling” och att de aktörer som ”vilseleder kring etablerad vetenskap” ska kunna nekas stöd.

MPRT skriver: ”Med ansvarstagande nyhetsförmedling avses bland annat att nyhetsmediet inte bidrar till att sprida felaktig eller manipulerad information, inte uppmanar till brott och avstår från publiceringar som vilseleder kring etablerad vetenskap och kunskap.”

”Är orimligt”

Förslaget är ute på remiss till den 12 mars. Men branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU) går redan nu ut och avvisar MPRT:s förslag.

– Det är orimligt att ett myndighetsbeslut i Mediestödsnämnden, som inte kan överklagas, ska kunna fastslå vad som är vilseledande eller felaktig information, säger TU:s vd Thomas Mattsson.

Han tar vetenskapsjournalistiken som exempel och nämner den aktuella rapporteringen om munskydd.

– Vetenskapen har olika uppfattningar. Vissa forskare menar att det är viktigt att ha munskydd i alla miljöer, andra forskare hävdar motsatsen. Jag har svårt att föreställa mig hur Myndigheten för press radio och tv ska kunna värdera den rapporteringen.

– Bara risken att en myndighet ska göra den här typen av bedömningar och att de i sin tur kan påverka möjligheten till statliga stöd skapar en osäkerhet som är väldigt olycklig, säger Thomas Mattsson.

Mattsson: Innebär ett avsteg

Om förslaget skulle bli verkligen innebär det ett stort avsteg från den hållning finns i Sverige, menar Thomas Mattsson.

– Vi har ett censurförbud i grundlagen och en princip att myndigheter inte tycker till om vad fria och oberoende medier publicerar. Vad som är lämpligt att publicera prövas i det självreglerande medieetiska systemet och ytterst i domstol om det skett en påstådd lagöverträdelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.