Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se tiktokaren Pinkydoll som blivit viral, och spelexperten Elisabeth Bergqvist som berättar om fenomenet med NPC-streaming. Foto: SVT/Tiktok

Tiktokaren Pinkydoll förbryllar och förtrollar internet: ”Beter sig omänskligt”

Uppdaterad
Publicerad

Pinkydoll, en Tiktokare från Montreal, har blivit en av de största inom NPC-streaming. I spelkaraktär säger hon fraser som ”ice cream so good” och når miljontals tittare. Vad handlar det här virala fenomenet om?

Tiktokaren Pinkydoll har blivit en av de allra största inom det virala fenomenet NPC-streaming. NPC står för non-player character, och syftar på de karaktärer i ett tv- eller datorspel som finns med i bakgrunden, men som spelaren själv inte styr.

I en Tiktok-trend härmar personer sådana här karaktärer, genom att bland annat röra sig med stela och ryckiga rörelser. Men nu har trenden tagit ett steg längre, vilket lett till såväl lukrativa virala klipp som nyhetsrubriker över världen. Den som väckt allra mest uppmärksamhet är Tiktokaren Pinkydoll.

– Hon går in i en karaktär under en livestream och så kan tittare betala och skicka in små figurer som poppar upp på skärmen som emojis, säger Kulturnyheternas reporter Isabella Rådegård.

Miljontals visningar

När en given emoji dyker upp, som en glasstrut, reagerar alltså personen genom att säga en specifik fras; exempelvis Pinkydolls fras ”ice cream so good”. Men vad är det då som gör att miljontals människor vill titta på och betala för de här klippen?

– Man får liksom kontakt med Tiktokaren, men samtidigt så beter hon sig så omänskligt. Det är väldigt svårt att titta bort ifrån, säger Isabella Rådegård.

Hör spelexperten Elisabeth Bergqvist berätta mer om NPC-streaming och om fenomenets eventuella sexuella undertoner i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.