Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör fem låtar från Lasse Berghagens långa karriär. Foto: SVT Arkiv

Tillbakablick på Lasse Berghagens karriär: ”Allt gick med en jäkla fart”

Uppdaterad
Publicerad

Sångaren, låtskrivaren, författaren och den mångårige Allsång på Skansen-profilen Lasse Berghagen har gått bort. Han var sedd som en av Sveriges mest folkkära artister genom tiderna och lämnar efter sig klassiska låtar som Stockholm i mitt hjärta, En kväll i juni och Sträck ut din arm. Lasse Berghagen blev 78 år gammal.

2020 markerade Lasse Berghagens 56 år som artist. Han upptäcktes 1964, då endast 19 år gammal, av producenten Curt Pettersson. Debutskivan släpptes året efter och artistkarriären kom snabbt i rullning. Det stora genombrottet som sångare fick han dock ett par år senare, 1969, med låten Teddybjörnen Fredriksson. En låt som minst sagt blev Lasse Berghagens signaturmelodi.  

Genom åren blev det sedan över ett 20-tal album – och många hits på Svensktoppen. Gunga gunga, En enkel sång om frihet och Du som vandrar genom livet, för att nämna några.  

”Allt gick med en jäkla fart”  

Men att det var just artisteriet som skulle dominera Lasse Berghagens yrkesliv var enligt honom själv inte planerat. Född 1945 i Stockholm var det istället under unga år jägmästaryrket som lockade:   

– Allt gick med en jäkla fart 1964. Jag hade inget intresse av att bli artist. Jag skulle bli jägmästare, sade han i en intervju med Aftonbladet 2019.  

Sammanlagt deltog Berghagen tre gånger i Melodifestivalen. 1975 vann han hela tävlingen med låten Jennie Jennie. I Eurovision song contest, som det året hölls i Sverige eftersom Abba vunnit tävlingen med Waterloo året innan, tog Lasse Berghagen hem en åttonde plats.  

Blev Allsångens ansikte utåt 

Lasse Berghagen tog över programledarskapet för SVT:s sommartradition Allsång på skansen 1994. Med klarblå kavaj och signaturmelodin Stockholm i mitt hjärta, som Berghagen själv skrivit, bidrog han till en förnyelse av programmet och tittarsifforna höjdes markant.  

Men sommaren 2003 blev hans sista Allsångs-år, och året därpå lämnades programledarskapet över till Anders Lundin. Därefter syntes Berghagen allt mer sällan i offentliga sammanhang – ett medvetet val efter många år i intensivt strålkastarljus, har han själv förklarat i intervjuer.  

2010 deltog Berghagen i den allra första säsongen av Tv4:s underhållningsprogram Så mycket bättre, då tillsammans med artister som Christer Sandelin, Petter, Plura Jonsson, September och Thomas Di Leva. Samt inte minst Berghagens tidigare fru, Barbro ”Lill-Babs” Svensson.  

Under programmet framförde Berghagen bland annat en bejublad version av rapparen Petters låt Längesen.  

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: En tillbakablick på Lasse Berghagens omfattande karriär. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.