Timbuktu anklagar Metro för rasism

Uppdaterad
Publicerad

En het debatt har blossat upp på Timbuktus twittersida. Det gäller en seriestripp i gårdagens Metro, som artisten ser som tydligt rasistisk och kränkande.

”Det okänsligaste och mest förnedrande jag har läst i er tidning (...) Jag känner mig kränkt av detta”. Så skriver artisten och radioprofilen Jason ”Timbuktu” Diakité i ett kritiskt mejl till tidningen Metro.

Målet för Timbuktus ilska är en seriestripp, tecknad av illustratören Frode Øverli, som publicerades i gårdagens Metro. Strippen föreställer två ”kannibaler” i samtal om huruvida den ene ber om dotterns hand eller lår.

”Ni borde skämmas”

Timbuktu tycker att serien är uppenbart rasistisk, och att Metro borde skämmas. För Kulturnyheternas programledare Karin Winther förklarar han närmare vad han uppfattar som kränkande:

– Det är en typisk nidbild av svarta människor, med förstorade läppar och ben i håret. De framställs som primitiva och dumma, och är någonting som jag tycker hör hemma på 1930-talet och inte 2012 i Sverige.

”Det är satir”

Innan seriestrippen skulle publiceras, diskuterade Metros chefredaktör och ansvarige utgivare Per Gunne saken med ett par kollegor. Då tyckte de att det helt enkelt var ett skämt om kannibaler, säger han till Kulturnyheterna.

– När jag läste det här uppfattade jag det inte som ett rasistiskt skämt. Vi har nolltolerans mot rasism. Det är viktigt att ha i åtanke att Frode [Øverli] skämtar om arketyper och karaktärer. Det är satir. Och han ser på kannibaler som på Dracula eller jultomten – ungefär som en fiktiv karaktär.

”Vi borde aldrig publicerat”

Men när Timbuktu och ett femtiotal andra hörde av sig till Metro, fick chefredaktören en ny syn på skämtet:

– Om tillräckligt många upplever det som rasistiskt, är det per definition en felaktig publicering. Och med facit i hand så var det ett felaktigt beslut. Vi borde aldrig ha publicerat det här och vi ber förbehållslöst om ursäkt för den här publiceringen, säger Per Gunne.

Hur ska då Metro gå vidare efter den pinsamma publiceringen?

– Vi ska bli uppmärksamma på hur saker kan uppfattas.

Nöjd med svaret

På sin twittersida visar Timbuktu upp seriestrippen, sitt mejl till Metro, och även det svar som han har fått från Per Gunne på Metro. Timbuktu twittrar att han är nöjd med responsen: ”Det var ett bra och acceptabelt svar från Per Gunne.”

Musikredaktionen PSL på SVT har dragit igång en diskussion om huruvida 2012 blir året då artister på allvar blir aktivister. Kolla in den här.

Rebecka Ljung

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.