Tintin-debatt resulterade i hot

Uppdaterad
Publicerad

Efter debatten kring att Tintin-böckerna togs bort från Kulturhusets Tiotrettonverksamhet har några av parterna hotats.

I sin blogg skriver ungdomsverksamheten Tiotretton att det handlar om ”rasistiska och islamofobiska inlägg, mail och telefonsamtal” som man fått ta emot.

Hoten har riktats dels mot Kulturhuset i stort, dels mot den konstnärlige ledaren Behrang Miri, enligt Kulturhusets kommunikationschef Charlotte Gateau.

-Vi har fått hundratals mejl som en registrator nu sitter och går igenom, säger hon.

Vissa av hoten har polisanmälts.

”Vi har säkerheten under kontroll” skriver Kulturförvaltningen i Stockholm, som är Kulturhusets huvudman, i ett pressmeddelande.

Det var i tisdags som kulturhusets konstnärliga ledare för barn och unga, Behrang Miri, beslutade att man skulle ta bort Tintin-böckerna från ungdomsbiblioteket Tiotretton. Trots att beslutet togs tillbaka samma dag, blev han hårt kritiserad och nu har både Kulturhuset och Behrang Miri blivit hotade.

Fler hot
Ett annat exempel är rapporteringen om den så kallade tunnelbanerånaren som väckte starka reaktioner. ABC valde att maskera bilderna när vi rapporterade om fallet, och när allmänhetens Pressombudsman Ola Sigvardsson skrev en artikel om huruvida man skulle sudda bilderna på rånaren eller inte fick han djurblod hällt utanför sin port.

-Vissa högerextrema grupper använder sig av spektakulära och kontroversiella sätt att manifestera och nå ut, och det kan vara aktioner där man uppsöker journalister, lärare och andra personer som har dragit till sig deras intresse för de har utryckt sig på ett visst sätt, säger Anders Dalsbro, redaktör tidningen Expo, till ABC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tintin på Kulturhuset

Mer i ämnet