Kulturhuset i Stockholm rensar ut Tintin-böcker eftersom de ”speglar en nidbild med ett kolonialt perspektiv”. Foto: Scanpix

Tintin rensas ut från barnbibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Tintin rensas ut från barnbiblioteket Tiotretton i Kulturhuset i Stockholm. Att böckerna efter den senaste Tintin-debatten försetts med ett förord som förklarar att de är skrivna under en tid med andra värderingar räcker inte, skriver Dagens Nyheter.

Tintinböckerna speglar en nidbild med ett kolonialt perspektiv, anser Behrang Miri som leder arbetet med utvecklingen av Kulturhusets barn- och ungdomsverksamhet.

–Afrikaner är lite dumma, araber sitter på flygande mattor och turkar röker vattenpipor, säger han till Dagens Nyheter.

Miri har fattat beslutet om utrensningarna i samråd med personalen, skriver tidningen. Och han har bett sin personal att kontrollera om det finns fler böcker i bibliotekets hyllor som, enligt honom, inte borde vara där. Det kan gälla böcker med utlänningsfientligt eller homofobiskt innehåll.

–All barnbokslitteratur borde ses över. Även vuxenlitteratur. Många människor från afrikanska länder bor här i dag, men vi har alldeles för lite kunskap om dem, säger han.

Förord som förklarar böckernas innehåll fungerar inte, anser Miri, eftersom barn inte läser dem utan går direkt på berättelsen.

Samtidigt nämner han andra böcker som är bra exempel. Bland andra Habib-böckerna och Katarina Taikons böcker.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.