Foto: Herge-Moulinsart2016/AP/TT

Tintin-teckning gick för rekordsumma

Uppdaterad
Publicerad

Ett originalverk från Tintin-äventyret ”Månen tur och retur” har sålts på det franska auktionshuset Artcurial för rekordsumman 1,55 miljoner euro, motsvarande drygt 15 miljoner svenska kronor.

Den 50cm x 35 cm stora teckningen av Hergé föreställer den unge reportern, hans hund Milou och Kapten Haddock promenerandes på månen. Det förväntade utgångspriset var omkring 6 till 8 miljoner, en summa som alltså slogs med råge efter helgens försäljning, skriver The Guardian.

Ett av de viktigaste verken

Det franska auktionshuset Artcurials serieexpert, Eric Leroy, beskriver verket som ett av de viktigaste från Hergés efterkrigstidsperiod i nivå med klassikerna ”Tintin i Tibet” och ”Castafiores juveler”.

2012 såldes omslaget till ”Tintin i Amerika” från 1932 för omkring 12 miljoner kronor, ett rekord som efter helgens försäljning alltså bräckts. Att Hergé-verk säljs för rekordsummor är dock numera snarare en regel än undantag. För två år sedan såldes en dubbelsidig teckning för 26 miljoner kronor till en amerikansk Tintin-entusiast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.