Claes-Göran vill slå hål på myter om Titanic

Uppdaterad
Publicerad

I år är det 25 år sen filmen Titanic hade premiär i Sverige. Jubileet skapar inte bara nostalgi hos fansen utan aktualiserar även filmatiseringens sanningshalt och myter. Etnologen Claes-Göran Wetterholm har studerat skeppet under hela sitt vuxna liv och försöker slå hål på några av de myter som cirkulerar kring skeppet.

Enligt Claes-Göran omgärdas både filmen Titanic och det verkliga skeppet av olika myter om allt från mumier ombord till att båten skulle slå fartrekord. En av de berättelser som fortfarande förbryllar 111 år efter katastrofen är den om att psalmen ”Närmare gud till dig” spelades under förlisningen:

– Var och varannan överlevare säger att dom hörde psalmen ”Närmare gud till dig”. Det här kallar jag för ”wishful thinking”, som berättelsen är sprängfylld av. Önsketänkande. Om man vill ha en psalm – då får man en psalm. Man skapar detta i fantasin, säger Claes-Göran Wetterholm.

”Är en saga”

Ett av de inslag från filmen som engagerar fansen än idag är ”den flytande dörren” som Rose lyckas ta sig upp på. Enligt Claes-Göran saknar sekvensen koppling till verkligheten.

– För det första så är det inte en dörr. Det är en panelbit från en salong i första klass och varken Jack eller Rose hade kunnat flyta på den. Filmen är en saga och ingenting annat än en saga.

”Jack hade blivit stoppad”

I filmatiseringen ses även kärleksparet ta sig runt mellan första och tredje klass, men om Jack hade varit en riktig människa så skulle han inte ha lyckats ta sig upp till första klass enligt Claes-Göran Wetterholm.

– Han hade mest troligt blivit stoppad av besättningsmän och matroser. Det finns dock en exceptionell verklig berättelse om svensken Severin Svensson som lyckades ta sig upp från tredje klass för att sedan hoppa ned i en av livbåtarna – det var ett hopp för överlevnad.

Trots alla ”faktafel” verkar Claes-Göran ändå ha förståelse för att filmen endast är en film.

– I film måste berättelsen förklaras väldigt snabbt och dramatiskt. Man måste hela tiden bygga upp en story – men verkligheten är ju något annat. Det är den bästa Titanic-film som gjorts om det som aldrig hände.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.