LYSSNA: Hör en bit ur Tjajkovskijs pianokonsert nr 1 Foto: TT

Tjajkovskij ersätter ryska nationalsången på OS

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland är avstängda från OS – och deras nationalsång likaså.

Nu har Internationella olympiska kommittén (IOK) beslutat att ett stycke av den ryske tonsättaren Pjotr Tjajkovskij kan användas i stället.

Ryssland är avstängda från att delta i stora mästerskap efter en dopningsskandal, men flera idrottare får ändå tävla under neutral flagg. Detta innebär också att den ryska nationalsången inte spelas.

Ordföranden för Rysslands olympiska kommitté har tidigare föreslagit att man i stället ska använda ett stycke av tonsättaren Pjotr Tjajkovskij, och nu har IOK godkänt förslaget.

”IOK har meddelat Rysslands olympiska kommitté att ett stycke ur Pjotr Tjajkovskij pianokonsert nr 1 har blivit godkänt”, skriver de i ett uttalande.

Tjajkovskij levde på 1800-talet och har bland annat skrivit musiken till baletterna Svansjön, Törnrosa och Nötknäpparen.

Idrottens skiljedomstol (Cas) har sedan tidigare nekat att en patriotisk rysk folksång som blev populär under andra världskriget skulle användas som nationalsång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.