Tjeckiske författaren Milan Kundera död

Uppdaterad
Publicerad

Den tjeckiske författaren Milan Kundera är död. Han blev 94 år gammal, rapporterar tjeckisk tv.

– Han är en av de sista stora dissidentförfattarna, säger litteraturkritiker Ulrika Milles.

Milan Kundera föddes 1929 i Brno, dåvarande Tjeckoslovakien.

Han debuterade som poet 1953 och har skrivit både noveller, romaner och teaterstycken. Verken präglas av vass samhällskritik blandat med sensualism och stundtals absurd komik.

Skrev i exil

Romanen ”Skämtet” från 1967 handlade om stalinismen och faran om att leva i en värld utan humor. Den bidrog till en ökad läsarkrets för Kundera men gillades inte av den Tjeckoslaviska regimen. Romanen plockades därför bort från både bibliotek och bokhandlar. Så småningom fick Kundera också skrivförbud och blev av med sin tjänst vid filminstitutet i Prag.

Därefter flydde Kundera till Frankrike 1975 och skrev i exil romaner som ”Skrattet och glömskans bok” (1981), ”Odödligheten” (1991) samt ”Identiteten” (1999). Titlar som bidrog till att han blev en Nobelpristippad författare.

Efter en tid blev Kundera också fransk medborgare.

”Varats olidliga lätthet”

1984 fick Kundera stort internationellt genomslag med romanen ”Varats olidliga lätthet”, om artister och intellektuellas liv under Pragvåren 1968 samt Sovjetunionens intåg i Tjeckoslovakien. Romanen filmatiserades sedan med bland annat Lena Olin i en av rollerna.

Franz Kafka-priset

2020 mottog Kundera Franz Kafka-priset som erkännande för sin karriär. Den tjeckiska utmärkelsen blev enligt TT en personlig seger för Kundera, efter mer än 40 år i exil från sitt hemland.

Men samtidigt som Kundera varit ett av de främsta författarnamnen från Tjeckien har hans rykte också kantats av anklagelser för angiveri under kommunisttiden – något han själv avvisat som lögn.

Hör litteraturkritiker Ulrika Milles berätta om Kunderas författarskap i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.