Tusentals demonstranter i Tjetjeniens huvudstad Groznyj. Foto: TT

Tjetjensk protest mot karikatyrer

Uppdaterad
Publicerad

En statligt arrangerad protest mot den franska satirtidningen Charlie Hebdos senaste Muhammedkarikatyrer har samlat tusentals demonstranter i Tjetjeniens huvudstad Groznyj.

– Det här är en protest mot dem som stöttar publiceringen av karikatyrerna av profeten Muhammed. Det här är en protest mot dem som förolämpar den muslimska religionen, sade regionens ledare Ramzan Kadyrov vid manifestationen.

Många muslimer upplever avbildningen av profeten Muhammed som stötande och protesten i Tjetjenien var den senaste i en lång rad manifestationer mot publiceringen. Tidningen släpptes veckan efter terrordådet mot redaktionen i Paris där 12 personer dödades.

I Niger har våldsamma protester mot publiceringen och mot Frankrike krävt minst tio dödsoffer. Bland annat tände demonstranterna eld på kyrkor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

charlie hebdo

Mer i ämnet