Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Denise Rudberg slog igenom som författare år 2000. Foto: Kristian Pohl

Tjugoårigt jubileum för Denise Rudberg: ”Jag har varit både dumdristig och modig”

Uppdaterad
Publicerad

I två decennier har vi fått följa Denise Rudbergs författarskap genom chicklits, elegant crime och nu även historiska romaner. I framtiden utlovar hon ”en jävla massa” genom att förnya sig och skriva fler bokserier.

Hösten 2000 gjorde hon entré i svenska bokvärlden med som chicklit-författare med romanen Väninnan. Sedan dess har Denise Rudberg släppt ett trettiotal böcker och anammat flera olika genrer som historiska romaner och elegant crime. I dagsläget har hon sålt över fyra miljoner exemplar.  

Älskad deckarhjälte

Främst har Denise Rudberg gjort sig känd för att skrapa ytan på lyxlivet i områdena runt Östermalm i sina romaner, genom kvinnliga huvudkaraktärer med socialt hög status.

Den kanske mest hyllade av huvudpersonerna, åklagarsekreteraren Marianne Jidhoff, firar också jämt i år med tioårigt jubileum.

– Det är karaktärer som lever vidare på något vis. Läsare hör fortfarande av sig tio, tjugo år senare och säger att det fortfarande känns som hon är en väninna på riktigt och finns i verkligheten. Så har det blivit med Marianne Jidhoff, hon är ju liksom en av oss, säger Denise Rudberg.

Nekad av Författarförbundet

Under de tidiga åren som författare berättar Denise Rudberg att hon fick ta en del stryk från kritikerna. De beskrev hennes romaner som ”guilty pleasures” och hon nekades medlemskap i Författarförbundet. Trots det är hon idag är en av Sveriges mest älskade författare.

– Det hade varit bättre att hantera det idag med all den erfarenheten jag har nu. Men jag har fått möjlighet att lära mig otroligt mycket på den här vägen.

Kommer ta mindre skit

I framtiden är Denise Rudberg övertygad om att hon kommer släppa fler bokserier och våga sig på nya genrer. 

– Jag är väldigt nöjd med mitt författarskap. Jag har utvecklats väldigt mycket och varit både dumdristig och modig.

Vad tar du med dig från dina 20 år som författare?

– Att ta allt mindre skit kommer vara mottot framåt, om jag ser på det som har hänt bakåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer