”Tokiga individer som gillar att vara ute och härja”

Publicerad

I den nya SVT-dokumentären Raggarjävlar skildras raggarklubben Mattsvart, och en av dess medlemmar, Sami Jakobsson, under tre års tid.
– Det är en otroligt spännande subkultur, och de flesta har en relation till raggare. Men här får man också se hur den kulturen har utvecklats till någonting nytt, säger filmens regissör Sebastian Ringler i SVT Morgonstudion.

Medlemmarna i raggarklubben Mattsvart åker runt i så kallade pilsnerbilar, dricker alkohol och lyssnar på eurodisco, med ordet ”slusk” som sin slogan. Under tre års tid har filmaren Sebastian Ringler följt klubben, och en av dess medlemmar, Sami Jakobsson, och hans resa mot vuxenlivet.

– Mattsvart är en som en raggarklubb, bara det att medlemmarna inte kallar sig för raggare. Det är en tillhörighet bland tokiga individer som gillar att vara ute och härja, säger Sami Jakobsson i SVT Morgonstudion.

Sami Jakobsson lockades till klubben för att han uppfattade dess medlemmar som likasinnade.

– Det var folk som gick sin egen väg och sket i vad alla andra tyckte. Och var allmänt stökiga bara, det tyckte jag passade mig då på den tiden. 

Filmens regissör, Sebastian Ringler, kallar medlemmarna i klubben Mattsvart för neo-raggare, som ett sätt att beskriva den nya generationens raggare med en annan klädstil. Neo-raggarna är också verksamma inom något som kallas för pilsnerbilskulturen, som är en subkultur inom raggarkulturen där de använder slitna bilar.

– Det är mycket fördomar och gnäll ifrån original-gubbarna när man kommer där med sina insupna bilar. Det är ganska kul, en del sticker det i ögonen på och en del uppskattar det mer, säger Sami Jakobsson. 

Se dokumentären Raggarjävlar på SVT play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer