JRR Tolkiens liv ska bli film. Han är framför allt känd för att ha skrivit Sagan om ringen-trilogin. Foto: Matt Rourke/AP/TT

Tolkiens familj tar avstånd från ny film

Publicerad

Den kommande långfilmen om författaren JRR Tolkien har redan vållat kontroverser. Författarens familj och dödsbo vill inte ha någonting att göra med kommande ”Tolkien” med Nicholas Hoult och Lily Collins i huvudrollerna.

I ett uttalande skriver familjen att de inte stödjer filmen eller dess innehåll på något sätt och att de varken har godkänt eller deltagit i arbetet, enligt The Guardian.

Filmen fokuserar på författarens ungdomsår strax före första världskrigets utbrott. Enligt en officiell trailer ska filmen bara vara baserad på författarens liv, vilket är en signal om att manusförfattarna har tagit sig vissa friheter med de verkliga händelserna.

Tolkien spelas av Nicholas Hoult (”X-Men”, ”Mad Max: Fury road”) medan Lily Collins (”The Mortal Instruments”) spelar hans fru Edith Bratt. För regin står finländaren Dome Karukoski, som tidigare gjort ”Tom of Finland”.

Har varit i rättstvister tidigare

JRR Tolkien avled 1973 och är främst känd för romantrilogin ”Sagan om ringen”.

Det är inte första gången Tolkiens familj drar en lans till försvar av författarens eftermäle. Man har genom åren flera gånger varit i rättstvister med såväl förlag som filmbolag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer