Tone Schunnesson Foto: SVT

Var pank – skrev om pengar: ”Den här romanen kom ur nöden”

Uppdaterad
Publicerad

Nöden och längtan efter pengar kan förvandlas till kreativitet. Det menar författaren Tone Schunnesson som är aktuell med Dagarna, dagarna, dagarna – en roman som växte fram ur bristen på pengarna, pengarna, pengarna.

År 2016 debuterade Tone Schunnesson med romanen Tripprapporter. Nu har hon skrivit en bok om ensamhet, lögner och pengar där den före detta influencern och realityprofilen Bibbs måste fixa fram 100 000 kronor på en vecka.

I en intervju med programledaren Jessika Gedin i litteraturprogrammet Babel berättar Tone Schunnesson om hur boken kom till och varför hon skriver om pengar som motiv.

– Tanken om pengar spränger min hjärna. Den här romanen kom verkligen ur nöden för mig för jag behövde pengar. Så var jag så, hur fan ska jag skaffa det? Jag skrev ihop så 20 sidor på en vecka och skickade till min förläggare och var så, ”det här är min nya roman”.

“Jag ville göra något av min egen besatthet”

Författarens dåliga ekonomi inspirerade till intrigen i Dagarna, dagarna, dagarna. Den barskrapade huvudpersonen Bibbs tar till alla möjliga knep för att nå sitt mål, vilket resulterar i snåriga relationer och lögner.

– Bibbs är ju också inne i att allt är någon slags ekonomi, allt är en transaktion. Sex är det, vänskap är det, kärlek är det. Så hon har liksom den här pengasynen på allt, så jag ville nog bara göra något av min egen besatthet på något sätt, försöka driva ut demonen, säger Tone Schunnesson. 

Alltså – utan ruinerad Schunnesson, ingen roman. Författaren menar att pengarnas roll i livet är värd att ta tillvara på.

– Pengarna och nöden eller behovet av pengar kan ju också vara kreativt. Kanske om vi talar om det så kan det komma bra saker ur det. 

Se hela intervjun i Babel, söndag klockan 20.00 i SVT 2 eller i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.