Storbritannien glåmiga 70-tal lystes upp av Abba, enligt en ny utställning Foto: Reuters/AP/TT

Tony Irving: Abba var en oas i ett dystert England

Uppdaterad
Publicerad

I dag torsdag öppnar utställningen ABBA: Super troupers på Southbank Centre i London. Konstcentret har valt att belysa gruppens roll i ett glåmigt 70-talsengland – en tid då Storbritannien upplevde social och ekonomisk kris.

– Abba var en oas i den dystra verkligheten, säger Tony Irving till Kulturnyheterna.

Abba-utställningen i London, som öppnar under torsdagen, vill visa vilken roll Abba spelade i Storbritannien under 70-talet, sett ur ett politiskt perspektiv.

70-talets England beskrivs som ständigt drabbat av elavbrott och strejker. Abba-medlemmen Björn Ulvaeus säger till brittiska The Guardian att han först i samband med utställning fick reda på hur ”otroligt dystert” det faktiskt var.

– Vi var här i en dag eller två lite då och då, så jag kände inte riktigt till det här, säger han.

Strejk och krig

Abba beskrivs som ett ”ljus i mörkret” under en grå period i Storbritanniens nutidshistoria – något den brittisk-svenske dansaren och koreografen Tony Irving håller med om.

– Abba var en inspiration och en glädje för engelsmän. På 70-talet hade vi en svår period ekonomiskt, det var alltid strejk, det var konflikten på Nordirland och Abba var en oas i den dystra verkligheten, säger han.

Befriande glamour

Irving beskriver att Abba även banade väg för andra discoinspirerade artister som Boy George.

– Deras glitter och glamour befriade folk från 60 och 70-talets dystra, grå kostym- och slipsbärande pojkband som funnits hela tiden. De var en kontrast till rocken, säger Tony Irving.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.