Foto: TT

Svensk Guldbjörnskandidat vattendelare på Berlins filmfestival

Uppdaterad
Publicerad

Toppen av ingenting är den första svenska filmen på åtta år som deltar i huvudtävlan på filmfestivalen i Berlin. Och att filmen ger upphov till de mest skilda publikreaktioner var tydligt under pressvisningen, enligt den samlade kritikerkåren.

Toppen av ingenting kretsar kring den 68-åriga Nojet, som efter att i många år levt livets glada dagar utomlands ärver en hyresfastighet av sin nyligen avlidne pappa.

Det hon först ser som en kassako visar sig under filmens gång dock vara betydligt mer komplicerat, och filmen utvecklar sig snabbt till en surrealistisk historia som utspelar sig i den svenska bostadsmarknadens mer sjaskiga miljöer.

Splittrade kritikerröster

Filmen pressvisades under söndagen under filmfestivalen i den tyska huvudstaden och av reaktionerna att döma är den svenska regissörsduons alster en vattendelare.

Variety kallar filmen för irriterande och tidningens recensent beskriver den som ”den fulaste i tävlingssektionen”. I The Hollywood Reporter funderar recensenten över huruvida komedin valts ut i huvudtävlan som en provokation, och beskriver också hur flera personer lämnade salongen under visningen.

Screen Daily beskriver hur filmens samtliga rollkaraktärer är i total avsaknad av sympatiska drag – vilket enligt tidningens recensent är problematiskt för publiken då historien under filmens gång blir allt mer våldsam.

Den tyska tidningen Berliner Zeitung skriver att det som först framstår som filmens tema – den stenhårda bostadsmarknaden – är ett lika aktuellt ämne i Berlin som i världens övriga storstäder, men att filmen framförallt kretsar kring huvudpersonen Nojet, som på ålderns höst tvingas analysera vad hennes liv egentligen haft för mening.

Tidningens skribent hyllar Léonore Ekstrand för hennes rollprestation, men konstaterar att filmen trots denna är ett misslyckande.

Léonore Ekstrand hyllas

Men att kritikernas röster kring filmen går isär framgår av Aftonbladets rapportering från gårdagens pressvisning, där bland annat den brittiske journalisten Martyn Palmer beskriver Léonore Ekstrands prestation som ”den bästa på festivalen”.

Utöver Toppen av ingenting tävlar även den svenska tecknade filmen Gordon & Paddy (av Linda Hambäck) i tävlingssektionen för barn- och ungdomsfilmer under den pågående festivalen, där även Göran Hugo Olssons dokumentär Den sommaren visas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.