Akrivbild på Hägerstensbadet utanför Stockholm. Det var när bassängen stod tömd på vatten för säsongen som den klottrades ned i september. Foto: TT

Totaltförstört utomhusbad var konstkupp

Publicerad

I september klottrades Hägerstensbadet ned av fem personer, och måste renoveras för omkring 650 000 kronor. Nu visar sig händelsen vara en konstkupp – och en känd svensk fotograf misstänks för grov skadegörelse.

Det var för en dryg månad sedan som Hägerstensbadets utomhusbassäng klottrades ned fullständigt. Väggar och bassängbotten i den tömda poolen täcktes av färg – något som kan kosta 650 000 kronor att sanera.

Nu visar sig tilltaget vara en konstkupp av en känd svensk fotograf och regissör, rapporterar Stockholm Direkt.

Dyr renovering

Konstprojektet var tänkt att utgå från den buddhistiska konstformen mandala, där man gör avancerade konstverk i sand som sedan sopas bort.

Målningen av bassängen filmades till konstprojektet, men att få bort färgen visade sig vara lättare sagt än gjort.

Enligt Stockholm Direkt har färgen gått ned i betongen, och ser ut att bli dyr att få bort.

– Vi måste blästra och göra om hela bassängbotten. Vi har fått ett pris på 650 000 kronor men vi har inte beställt något än, säger Jonas Fager, enhetschef för driftenheten på Fastighetskontoret, till tidningen.

Konstnären har själv tagit in billigare offerter för renoveringen, men fastighetskontoret måste av juridiska skäl sköta upphandlingen själva.

Känd regissör

I en mejlväxling mellan konstnären och fastighetskontoret som Stockholm Direkt tagit del av säger sig hen vara ”Hemskt ledsen och extremt ångerfull kring hanteringen av mitt konstprojekt” och att ”min naivitet får jag ta ansvar för i rätten”.

Fotografen och fyra andra personer greps på plats under målningen. Samtliga är nu misstänkta för grov skadegörelse.

Kulturnyheterna söker konstnären för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer