Dennis Dahlqvist tipsar om tre konstparker i Sverige.

Kultursommar: Tre tips på utomhuskonst i Sverige

Publicerad

Kultursommaren ser ut att bli torftigare än vanligt, men runt om i Sverige finns konstparker som kan besökas på ett pandemisäkert vis. Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist tipsar om tre utflyktsmål.

Nu ska vi hellre umgås utomhus än inomhus – en regel som sätter stopp för många kulturupplevelser, men inte för besöken till konstparkerna. Sverige har många konst- och skulpturparker som kan upplevas inom ramarna för Folkhälsomyndighetens virusrekommendationer.

Dennis Dahlqvist tipsar om tre stycken, som alla innehåller konstverk som på olika vis belyser vår situation i och med corona:

1. Alma lövs museum

Samtidskonst i form av skulpturer, måleri och installationer i olika paviljonger utspridda över ett stort område i Östra Ämtervik, fyra mil utanför Karlstad.

Bland verken syns Familjeterapi av konstnären Peter Johansson. Det föreställer en faluröd stuga i verklig storlek som går att snurra upp och ned.

– Konstverket är egentligen från 2018 men jag tycker att det passar väldigt bra just nu. Många som sitter i karantän har upptäckt att det är en ganska omskakande upplevelse där familjerelationerna kan börja skava, säger Dennis Dahlqvist.

Alma Löv museum öppnar 17 juni.

2. Umedalens skulpturpark

Har funnits sedan 1994 och ligger utanför Umeå. I parken finns verk av ett fyrtiotal konstnärer som Tony Cragg, Louise Bourgeois, Anthony Gormley, Jaume Plensa och Anish Kapoor.

Ett verk som är extra tankeväckande just i dessa tider är A new perspective av den kinesiska konstnären Lin Peng.

– Det är en skulptur i form av en svart häst som är placerad uppe på en skorsten i ett gammalt sjukhusområde. Det för tankarna till det ekonomer kallar för en svart svan, alltså en mycket ovanlig händelse som vänder upp och ner på hela verkligheten, säger Dennis Dahlqvist.

Parken är öppet dygnet runt, året om.

3. Pilane

En skulpturutställning på Pilane gravfält på ön Tjörn i Bohuslän. 2016 utnämndes Pilane till en av Europas bästa skulpturparker av den brittiska tidningen The Guardian.

Varje sommar visas nya konstverk, men det finns ett permanent verk: Anna av den spanska konstnären Jaume Plensa. Det föreställer ett 14 meter högt flickhuvud som blickar ut över Tjörn – med slutna ögon.

– Jag tycker att det finns något väldigt lugnt och betryggande i det här konstverket som jag tror att vi behöver i dag, säger Dennis Dahlqvist.

I området runt konstutställningen finns även många fornlämningar från järn- och bronsåldern. Pilane öppnade den 16 maj och har öppet fram till 20 september.

Fler tips:

Västertorps Skulpturpark:

Är den största skulpturparken i Stockholm med 21 verk från företrädesvis 50-talet med inriktning på modernism som till exempel Henry Moore.

Kivik Artcenter:

Öppnar i midsommarhelgen med nytt verka av amerikanen Sol Le Witt.

No limit Borås:

Streeet Art Festival (liknande Wall street Nacka) öppnar 17/9

Kaptensgårdens Skulpturpark i Landskrona:

Ett 20-tal verk av bland annat skulptören Claes Hake. Alltid öppet.

Marabouparken Sundbyberg:

Prisbelönt park med skulpturer från 1900-talets pionjärer skapad som rekreation för de anställda på chokladfabriken. Alltid öppet.

Wanås konst:

Varje år bjuds internationella konstnärer in för att skapa konst i parken. Det finns idag 70 permanenta konstverk i samlingen av konstnärer såsom Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.