Medelhavsmuseet och Östasiatiska museet. Foto: TT

Medelhavsmuseet, Östasiatiska och Etnografiska kan bli ett

Uppdaterad
Publicerad

De fyra Världskulturmuseerna går back och måste minska sina kostnader. Under fredagen presenterades förslagen som ska råda bot på underskottet. De tre museerna kan slås samman

Överintendenten för Världskulturmuseeerna och chefen för Statens museer Ann Follin har på uppdrag av regeringen utrett hur Statens museer för världskultur, en myndighet under Kulturdepartementet, ska spara pengar.

Lokalkostnaderna för museerna Östasiatiska, på Skeppsholmen, Medelhavsmuseet, på Fredsgatan, och Etnografiska, på Gärdet, anses vara för stora. I utredningen presenteras fem förslag, där tre stycken rekommenderas. Alla de tre förordade förslagen går ut på att slå samman de tre Stockholmsbaserade museerna till ett.

Nytt eller ombyggt

Ett av förslagen som presenteras i utredningen är ett helt nybyggt Världskulturmuseum i Stockholm. Om detta förslag antas skulle samtliga lokaler på Gärdet, Fredsgatan och Skeppsholmen lämnas.

Ett annat förslag går ut på att alla tre museer flyttar in i Etnografiskas lokaler som dessutom byggs ut och rustas upp. Det tredje förslaget som utredningen lyfter fram är att Myndigheten för världskultur letar efter en befintlig byggnad på en strategiskt tillgänglig plats som kan byggas om och hysa de tre museernas verksamhet.

Om man ser till verksamhetens bästa – vad innebär det då att ha ett museum i stället för tre?

Det här är en byggnad. Vi pratat inte om att avveckla museer. Vi pratar inte om att avveckla samlingar eller skingra samlingar. Tanken är att vi ska utveckla materialet mer i framtiden, säger Ann Follin.

Vad händer med de föremål som är donerade till ett specifikt museum om museerna flyttar ihop?

– Jag känner inte till att vi har donationer till en specifik byggnad. Vi vill skapa bättre förutsättningar för de här fantastiska donationerna på en ny plats, säger Ann Follin.

”Negativ utveckling för Sverige”

Facket uttrycker dock en oro för att en sammanslagning med mindre yta för utställning kommer att innebära att mindre plats och utrymme för vissa kulturer och områden.

– Särprägeln är viktig. Asien är kanske det viktigaste området i världen inte minst ekonomiskt, men även kulturellt. Att vi inte kan ha ett östasiatiskt museum separat tycker jag vore anmärkningsvärt med tanke på Asiens roll i världen historiskt och idag. En klart negativ utveckling för Sverige, säger Petra Holmberg, intendent på Östasiatiska museet och vice ordförande i den lokala Saco-föreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.