Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tage Danielsson, Einar och Sara Danius har gravstenar som symboliserar dem i livet. Se i inslaget fler kändisgravar som lockar besökare. Foto: SVT/Per Nilsson/Bo Hedin

Trenden lockar turister till kyrkogårdar – här finns kändisarnas gravar

Publicerad

Sara Danius stilrena estetik, Olof Palmes handstil, Tage Danielssons blomma och Einars kattsymbol.

Kändisgravarna i Stockholm är fulla av symboler – och lockar även internationella besökare.

Frågan är om det våras för svensk gravturism?

Under pandemin fick Arne Norlin och Bo Hedin en idé – de skulle skriva en bok om kända svenskars gravplatser. Ifjol kom ”Bland berömda svenskar: 62 promenader på Stockholms begravningsplatser” tyder på att en internationell trend kan vara på väg att blomma ut i Sverige – nämligen gravturism.

– Man kan ju tycka att gravturism är ett ord som låter lite exploaterande, men det tycker inte jag. Det är fint att gå och hälsa på sina idoler och lära sig lite mer om dem, säger Bo Hedin till SVT Kulturnyheterna.

Turistmål

Flest kändisgravar har Maria Magdalena kyrkogård, Katarina kyrkogård och Adolf Fredriks kyrkogård – men det finns även på andra kyrkogårdar i huvudstaden och somliga har blivit riktiga turistattraktioner.

– Vid Olof Palmes grav är det väldigt mycket internationella besökare, säger Arne Norlin och Bo Hedin fortsätter:

– Samma gäller Greta Garbo på Skogskyrkogården.

Frågan är om svenska kändisgravar börjar bli turistmål på samma sätt som omtalade gravar i Paris och London.

– Vi i Sverige är lite för reserverade för det, vi har nog inte den där hyllningsdyrkan som finns i andra länder. Jag menar Oscar Wilde som finns i Paris har nästan blivit förstörd för att folk går och pussar på den – och läppstift fräter bort stenen, säger Arne Norlin till SVT.

Men en svensk grav sticker ut – rapparen Nils Einar Grönbergs.

– Hans grav är den jag har sett i Sverige som har haft flest blommor, brev, bilder och ballonger, säger Arne Norlin.

Grav-hyfs

Men hur beter man sig då på en gravturism-promenad? Vanligt folkvett lyder svaret.

– Spring inte, och för inte oväsen. Visa respekt för gravarna och de människor som går där, de kan vara jätteledsna, säger Bo Hedin.

Att ta med sig ett symboliskt föremål till just kändisgravar gör många. Det kan vara allt från en ölburk till favoritblomman. Här är bakgrunden a och o. Även den judiska traditionen, att lämna småstenar vid gravstenen, har blivit vanligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.