Producent Erik Hemmendorff, skådespelaren Arvin Kananian, regissören Ruben Östlund och Skådespelaren Woody Harrelson i Trollhättan. Foto: Thomas Johansson/TT

Marxistiskt brandtal fick Woody Harrelson att tacka ja till Ruben Östlunds film

Uppdaterad
Publicerad

Med budget på 120 miljoner kronor är Triangle of sadness ungefär fyra gånger så dyr som en genomsnittlig svensk långfilm och är därmed en av de största filmerna som fick lägga inspelningarna på is under pandemin. I tre månader låg produktionen nere. Kulturnyheterna har besökt inspelningen i Trollhättan.

Den 6 mars intervjuade TT Ruben Östlund på inspelningsplatsen till den kommande filmen Triangle of sadness.

– Det är mindre stressigt än det brukar vara, för första gången i mitt arbetsliv kan jag njuta, sade han då.

Strax därefter skulle Hollywoodstjärnan Woody Harrelson ha kommit till inspelningen i Trollhättan. I maj och juni var det tänkt att produktionen skulle åka till Grekland för att spela in scener på en ö.

– Vi stängde ner 26 mars och sen har det varit helt nedstängt i tre månader. Då visste vi inte om Woody skulle komma eller om vi någonsin skulle bli klara, säger filmens producent Erik Hemmendorff.

Fick övertala flygplatspersonal

Assistenter, produktionspersonal och besökande journalister har visir eller munskydd på – alla utom Ruben Östlund, som enligt uppgift redan har haft corona. Han är även på märkbart gott humör. Efter att ha skjutit på Greklandsscenerna och producent Erik Hemmedorff lyckats övertala amerikansk flygplatspersonal att låta Woody Harrelson flyga mellan USA och Europa är produktionen på banan igen.

Harrelson har befunnit sig i Sverige i ett par veckor. Journalister på plats får inte ställa privata frågor och inte frågor om corona – kanske för att Harrelson i början av pandemin delat material om att 5G-master skulle vara kopplat till smittospridningen i sociala medier.

Enligt Ruben Östlund var det en scen med ett åtta minuter långt marxistiskt brandtal som fick Harrelson att tacka ja till rollen.

– Han (rollfiguren) är missnöjd med det kapitalistiska systemet och imperialismen i vissa länder, nämligen USA. Det finns ett tal om det som jag gillade.

Hur det var skrivet eller det politiska innehållet?

– Båda.

”Helt unik stil”

Woody Harrelson kände dock till Ruben Östlund sedan tidigare då hans agent bett honom titta på The square.

– Efter tio minuter ringde jag honom och sa ”varför vill du att jag ska kolla på den här filmen, den är usel”, men han sa ”håll ut ett tag tag till”. Jag är så glad att jag fick det rådet, för jag fortsatte titta och jag tänkte: ”den här killen är fantastisk, vilken regissör”. Det är en helt unik stil.

I september siktar filmteamet på att åka till Grekland. Planerad premiär är nästa år.

Se intervjuer med Woody Harrelson och Erik Hemmendorff i klippet.

Titeln på Ruben Östlunds nya film syftar på bekymmersrynkan mellan ögonen och näsroten och handlar om modebranschen.

Ett par i branschen får följa med på en båt fylld av miljardärer. När båten råkar ut för en olycka och passagerarna strandas är det bara båtens städerska som vet hur man fiskar.

Harris Dickinson och Charlbi Dean spelar paret, Woody Harrelson kaptenen och Dolly de Leon städerskan.

Filmen är Ruben Östlunds första film som i huvudsak är engelskspråkig. Budgeten är dubbelt så stor som för The square (2017), Östlunds förra film.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.