Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ny version av klassikern Trolltider blir årets julkalender, med Kjell Bergqvist i rollen som trollet Gorm. Men minns du hur det såg ut för 44 år sedan? Foto: Jan Collsiöö/TT

”Trolltider” får nytt liv i årets julkalender

Uppdaterad
Publicerad

Årets julkalender heter ”Trolltider – legenden om Bergatrollet”.  44 år har gått sedan en av tv-historiens mest uppskattade julkalendrar visades för första gången. I år är det dags att väcka den till liv igen, i ny tappning.

I Vårby gård utanför Stockholm har en sagolik värld byggts upp inför inspelningen av årets julkalender ”Trolltider – legenden om Bergatrollet”.

Bland skådespelarna finns namn som Kjell Bergqvist, Nour El-Refai och Malte Gårdinger.

Regissören Lisa Farzaneh vill ta minnet av gamla ”Trolltider” och översätta det till i dag.

– Det blir en ny historia men mer spännande. ”Sunes jul” ska möta ”Sagan om ringen”, fast det ska passa för hela familjen, säger Lisa Farzaneh.

Huvudpersonerna Saga och Love spelas av Matilda Gross respektive Ossian Skarsgård. De ser det som en stor möjlighet att få vara med i julkalendern.

– För mig är det ofattbart och jag är jättetacksam. Det är en fin historia och ett fint manus. Det är verkligen som att komma in i en saga, säger Matilda Gross.

– Jag säger detsamma. Jag har alltid sett julkalendern och den är alltid cool. Den här julen blir det speciellt när man ser sig själv. Det är så kul att vara i den här miljön, säger Ossian Skarsgård.

Hedra minnet av trolltider

När en klassisk julkalender väcks till liv på nytt finns en viss oro för att göra folk besvikna, men enligt Lisa Farzaneh är det mest en ”peppande nervositet”.

– Vi vill hedra minnet av ”Trolltider”. Jag tillhör generationen som njöt som mest av den julkalendern. Så länge man hedrar den och har kvar det som var bra så tror jag att man kan känna samma kärlek, säger hon.

Den klassiska julkalendern ”Trolltider” visades i tv-rutan 1979 och blev folkkär. Den repriserades under både 80- och 90-talet. Några av de karaktärer vi minns från originalet är Daisy, Gloria och Kotte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.