Trombonisten Olle Holmquist vid en konsert från 1999 tillsammans med Alice Babs. Foto: SVT

Trombonisten Olle Holmquist död – smittades av corona

Uppdaterad
Publicerad

Trombonisten Olle Holmquist är död, han blev 83 år. Han hade Alzheimers sjukdom och bodde på ett vårdhem när han smittades av coronaviruset, rapporterar Expressen.

Olle Holmquist började som musiker redan på 40-talet och har spelat med ett stort antal svenska artister, bland andra Alice Babs, Monica Zetterlund, Povel Ramel och Tommy Körberg. Han spelade under många år också i melodifestivalens orkester och har uppträtt och spelat in med många internationella artister som Frank Sinatra och Jerry Lewis.

Hans systerson Michael Jonsson berättar för Expressen att Olle Holmquist bodde på ett vårdboende när han blev smittad av coronaviruset.

– Det är fruktansvärt med den här sjukdomen som drabbar de svagaste i samhället. Olle var chanslös när viruset slog klorna i honom eftersom han var ganska svag, säger Michael Jonsson till Expressen.

”Spelade skjortan av oss alla”

Anders G Carlsson är TV-projektledare och trombonist och är en av alla musiker som har spelat med honom.

– Han är en ikon som har spelat med allt och alla, en riktig nestor. Han var en musiker som gjorde alla andra musiker mycket bättre. Han var one of a kind!, säger Anders G Carlsson.

Olle Holmquist var en stor inspiratör för Anders G Carlsson som minns en stilbildande musiker och en elegant man.

– Han spelade trombon och var hipp samtidigt, det tillhör inte vanligheterna. Han var en glassig, elegant och hipp man som spelade skjortan av oss alla, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.