Foto: TT

Trots hårdare restriktioner – Kulturskolorna fortsätter att undervisa på plats

Uppdaterad
Publicerad

Många av landets museer, bibliotek och teatrar håller stängt till följd av de skärpta coronarestriktionerna. Men kulturskolorna i några av landets hårdast drabbade regioner fortsätter att undervisa eleverna på plats, visar en enkät som Kulturnyheterna gjort.

– Jag är förvånad. Jag tycker nog att de skulle vara lite försiktigare, säger Hans Bjermqvist, enhetschef för musikskolan i Munkedal.

89 procent av kulturskolorna i Östergötland, Stockholm, Västra Götaland och Skåne svarar att de bedriver merparten av sin undervisning på plats som vanligt, även efter att de hårdare lokala råden i slutet av oktober.

Det handlar om individuell undervisning eller lektioner i mindre grupper för barn i grundskoleåldern, 6-15 år.

Få undervisar på distans

Kulturnyheterna har skickat ut en enkät till samtliga 121 kommuner i de fyra regionerna.

Av de 82 kommuner som svarat är det bara 11 procent som helt eller mestadels gått över till distansundervisning.

Undervisning för gymnasieungdomar samt större dans- och orkesterverksamhet förs dock på distans eller har pausats helt, uppger många av kommunerna.

”Är förvånad”

Hans Bjermqvist, enhetschef för musikskolan i Munkedal, är förvånad över att så många fortsätter att undervisa på plats.

Efter att restriktionerna skärptes i Västra Götaland den 29 oktober har deras musik-, musikal- och teaterundervisning hållits på distans.

– Jag är förvånad och tycker att de andra skulle vara lite försiktigare. Jag tycker att vi har gått rätt väg och det känns bra att det finns en trygghet. Vissa instrument i en musikskola är farligare än andra, som blåsinstrument och sång. Då är det bättre att vara lite överförsiktig.

”En viktig del av barnens fritid”

I Borås är eleverna välkomna till kulturskolan som vanligt, även om det är noga med distans och handtvätt.

– I tider av pandemi är vi en viktig del i barnens sociala nätverk och fritid. Om vi då kan anpassa vår verksamhet så gör vi det, utifrån Folkhälsomyndigetens rekommendationer. Men vi är ingen mötesplats, man kommer till sin lektion och sen ska man gå hem, säger Frida Uneback Malm, chef för Borås Kulturskola.

Stockholm, Östergötland och Västra Götaland fick skärpta restriktioner den 29 oktober medan Skånes restriktioner drogs åt den 27 oktober.

Sammanlagt har nu 20 av 21 regioner i Sverige skärpta lokala restriktioner.

Enkäten sammanställdes den 16 november, före regeringens presskonferens om max 8 personer vid allmänna sammankomster.

Enkät

121 kommuner i Skåne, Västra Götaland, Östergötland och Stockholm har fått frågan hur deras kulturskolor bedriver sin verksamhet sedan den 29 oktober: mestadels på plats som vanligt, mestadels på distans eller undervisningen är pausad.

82 kommuner har svarat, vilket motsvarar 68 procent av de tillfrågade.

73 kommuner (ungefär 89 procent) har svarat att undervisningen mestadels sker på plats som vanligt. Många har dock ställt in orkesterverksamhet, större dansklasser och konserter inför publik. Undervisningen av gymnasieelever sker ofta på distans.

9 kommuner (ungefär 11 procent) har svarat att undervisningen mestadels sker på distans.

Ingen kommun har pausat sin verksamhet helt och hållet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.