Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det nya mediestödet väntas träda i kraft vid årsskiftet. I klippet hör du mer om det omdebatterade nya mediestödet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Trots massiv kritik – nytt mediestöd på gång

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga ändringar i det omstridda mediestödet som ska börja gälla från årsskiftet. Det står klart efter konstitutionsutskottets sammanträdande.

Tidigare i sommar presenterade regeringen sin proposition för hur det nya mediestödet ska utformas. Ändringarna handlar om att främja tillgången till lokal och regional nyhetsförmedling i hela landet. Stödet kommer också att gå från att vara rättighetsbaserat till att en fast summa kommer att delas ut.

Massiv kritik 

Den nya stödmodellen har kritiserats för otydliga formuleringar men framförallt för att riskera att försämra mångfalden av medieutbudet i Sverige genom att ställa nationella medier mot lokaljournalistik.

Oppositionen har velat justera delar av regeringens förslag och lagt fram flera ändringsmotioner om mediemångfald och demokrativillkoret.

Efter konstitutionsutskottet sammanträde står det däremot klart att det inte blir några ändringar i modellen. Däremot en årlig uppföljning och utvärdering.

– Vi tycker att det är olyckligt att regeringen väljer att nedprioritera mediemångfalden, vi menar att det är väldigt viktigt för demokratin, säger Ida Karkiainen (S)  ordförande i riksdagens konstitutionsutskott.

– Jag tycker det är bra att vi fått ett beslut på plats som innebär att vi kommer få ett nytt mediestöd från årsskiftet. Och att det finns en bred parlamentarisk uppslutning kring, säger Erik Ottosson (M) vice ordförande i riksdagens konstitutionsutskott.

Börjar gälla från årsskiftet 

Vid årsskiftet ska den nya stödmodellen vara på plats. Innan dess väntas en omröstning i riksdagen, därefter en process av att ta fram en ny mediestödsförordning, nya föreskrifter och ett godkännande av EU-kommissionen.  

För rikstäckande dags- och veckotidningar som Dagen, ser man nu med oro på framtiden. 

– Vi tror att vi kommer att få ett halverat stöd och det kommer innebära att vi kommer att få göra stora anpassningar, säger Felicia Ferreira, vd och chefredaktör på den politiskt oberoende tidningen Dagen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.