Den 5 december varnade Com hems ägare Tele2 för att TV4 och C More kunde försvinna inom kort från Com hems och Boxers utbud. Foto: TT

Skriftligt avtal klart – TV4 i Com hem från söndag

Uppdaterad
Publicerad

Sent på lördagskvällen kom beskedet som många TV4-tittare väntat på.
– Nu är ett skriftligt avtal på plats och det är så klart glädjande. Kanalerna kommer tillbaka till våra kunder på söndag, säger Viktor Wallström, Tele2:s kommunikationsdirektör.

Com hems och Boxers kunder kommer återigen att kunna se TV4, Sjuan, TV12 och C More i sina tv-apparater. Det berör ungefär 1,6 miljoner hushåll som varit utan kanalerna sedan den 10 december.

Enligt Tele2:s kommunikationsdirektör, Viktor Wallström, har man kommit överens om ett slags grundavtal.

– Sedan kan vi slutföra vidare diskussioner löpande utan att kunderna drabbas, säger han till nyhetsbyrån TT.

Olika besked

Även Anders Nilsson, vd på Tele2-koncernen som äger Com hem, säger enligt ett uttalande att en hel del förhandlande med TV4 återstår men att det skriftliga avtalet ändå är ”ett stort framsteg”.

Med ett grundavtal på plats för TV4, Sjuan, TV12 och C More kommer nu fortsatta förhandlingar att ske rörande övriga kanaler och rättigheter.

Både Com hem och TV4 hade sagt att sändningarna ska återupptas efter den muntliga överenskommelse som slöts på fredagskvällen, men har varit olika djärva i sina utfästelser.

”Är glada”

Tele2 hade lovat att släppa på kanalerna under helgen den 21–22 december, samtidigt som TV4 varit något försiktigare och satt julhelgen som en bortre tidsgräns.

”TV4 är hela Sveriges tv-kanal och vi är glada över att så många som möjligt kan njuta av sina favoritprogram tillsammans med oss under TV-julen och framåt”, säger TV4:s vd Casten Almqvist i ett skriftligt uttalande.

Enligt Com hem ska de kompensationer som getts till Com hem- och Boxer-kunder på grund av nedsläckningen fortsätta att gälla enligt tidigare sagda datum.

Den 5 december varnade Com hems ägare Tele2 för att TV4 och C More kunde försvinna inom kort från Com hems och Boxers utbud.

Bakgrunden till konflikten var att de inte kunde komma överens om villkoren för ett nytt avtal. Tele2 säger att bolaget ville förhandla om nya rättigheter för att kunna satsa på en digitalisering av 1,6 miljoner hushåll under det kommande året. TV4 ansåg att Tele2 krävde nya rättigheter utan att betala för dem.

Parterna träffades för ett möte, men det ledde inte till ett nytt avtal. Klockan 23.59 den 10 december släckte Com hem TV4:s kanaler och C More. 1,6 miljoner hushåll påverkades av nedsläckningen.

Com hem och TV4 träffades upprepade gånger under de kommande veckorna, men utan att komma överens.

Den 20 december meddelade Tele2 och TV4 att ett muntligt avtal har nåtts som kommer att leda till att TV4, C More och andra TV4-kanaler snart börjar sändas. Enligt Tele2 rör det sig om helgen den 21-22 december, enligt TV4 om julhelgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer