De La Soul-stjärnan Trugoy the dove död

Uppdaterad
Publicerad

David Jolicoeur, en av medlemmarna i den amerikanska hiphoptrion De La Soul har avlidit, rapporterar amerikanska medier.

Det är oklart vad som låg bakom dödsfallet, men Trugoy the Dove har tidigare talat öppet om att han haft hjärtproblem, som förhindrat honom från att stå på scenen de senaste åren.

Gruppen bildades 1988 på Long Island i New York, och slog igenom stort med sitt innovativa, bubblande sound på albumet ”3 feet high and rising” som blivit en obestridbar klassiker i genren. Tillsammans med A tribe called Quest och Queen Latifah utgjorde de spjutspetsen av Native Tongues-rörelsen i början av 90-talet, med en stil som präglades av positiva, hoppfulla texter och afrocentriska budskap och en ljudbild dominerad av eklektiska samplingar och jazzinfluenser.

Dominerande 90-talsgrupp

På grund av sina positiva och livsbejakande låtar sågs De La Soul länge som en kontrast till det tidiga 90-talets våg av gangsterrap, och var formativa för den mer medvetna delen av hiphopscenen som senare skulle kallas ”conscious rap” – tillsammans med de andra artisterna inom Native tongues-rörelsen.

De La Souls låtskatt sträcker sig över närmare 30 år med stora hits som ”Me myself and I”, ”Ring ring ring”, ”All good” och ”Ohh”. Den hyllade debuten från 1988 blev gruppens största framgång, men gruppen fortsatte framhållas som en av de mest konsekvent nyskapande grupperna inom hiphop under 90-talet med album som ”De la soul is dead” och ”Stakes is high”.

Trugoy the dove blev 54 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.