”Trumps kulturpolitik visar demokratins skörhet”

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps kontroversiella uttalanden, politiska löften och aggressiva utspel har toppat nyhetssändningar och prytt löpsedlar i över ett år. Han har inte heller mycket till övers för statligt finansierad kulturpolitik. Men hur har då Trump påverkat kultursektorn internationellt?

Strax efter att Trump tillträdde i höstas kom beskedet att han vill skära ned kraftigt i finansieringen i public service, lägga ned NEA, den amerikanska motsvarigheten till Kulturrådet. Samt lägga ner den statligt finansierade kulturpolitiken i USA.

Att USA är en stormakt får globala effekter. Men frågan är om och i så fall hur hans presidentskap förändrat den svenska kultursektorn.

– Jag tror inte att kulturen har påverkats direkt av presidentskapet. Däremot tror jag att den politiska kulturen har påverkats indirekt. Det offentliga samtalet har blivit mycket hätskare till exempel. För svensk del tror jag delar av kultursektorn fått en slags skräckfigur som man kan positionera sig mot. Ironiskt nog kanske man kan säga att motståndarna till Donald Trump och hans sätt att se på världen har fått förnyad styrka på grund av detta, säger Lars Anders Johansson, redaktionschef Timbro.

– Det högre tonläget kommer göra att det blir ännu svårare att föra samtal över politiska åsiktsgränser. Möjligen skulle man kunna säga att det är en väckarklocka där vi kan se hur illa det går om vi låter ytan styra med den här typen av väldigt glättiga valkampanjer och hätska utspel.

Visar demokratins skörhet

Skådespelaren Josette Bushell-Mingo är konstnärlig ledare för Riksteaterns Tyst Teater. Under politikerveckan i Almedalen förra året gjorde hon ett scenkonstverk om den amerikanske presidenten och framförde en monolog i hans kläder.

Hon tror att Trumps konstsyn fått det svenska kulturlivet, kanske inte att skaka i sina grundvalar, men åtminstone i alla fall att vakna till. 

– Han uppmuntrar oss att behandla konsten som billig och utan värde. Något vi ska titta, känna och ta på, men inte respektera. Därför har nog Trump även fått oss att inse vissa sanningar om konsten och demokratin. Vi ser hur skör demokratin är, både i Europa och i USA. Till och med i Sverige kan den raseras på nolltid.

– Att hålla ihop demokratin är mycket svårare än vi trodde. Vi kunde lärt oss mycket fortare. Vi kunde ha gjort mer och agerat fortare för att hantera polariseringen av debatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.