• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Donald Trump och Rakim Mayers (ASAP Rocky). Foto: AP/TT

Varför bryr sig Donald Trump om ASAP Rocky? 

Publicerad

Många blev förvånade när USA:s president lade sig i fallet ASAP Rocky. Men samtalet till statsminister Stefan Löfven (S) angående rapparen som sitter häktad i Sverige kan vara en del av hans omvalskampanj, enligt författaren och journalisten Britt-Marie Mattsson.

Redan i sin första tweet i ärendet underströk Donald Trump att det var ett samtal från Kanye West som fått honom att agera. Vid ett pressmöte i Vita Huset förtydligade han att ASAP Rocky ”har ett fantastiskt stöd i det svarta USA”. Ett stöd som presidenten kan tänkas få någon del av genom sin aktivism för rapparens räkning. 

– Anklagelser om rasism eller fördomsfullt agerande hänger alltid över Trump, säger författaren och journalisten Britt-Marie Mattsson. 

– Oftast skadar det honom inte alls politiskt, men nu närmar sig ett val – och då är det viktigt för Trump att visa de svarta väljarna att han kan vara deras president också. 

Strategisk attack

Nyligen gjorde Trump en strategisk attack mot fyra demokrater – alla yngre, icke-vita kvinnor och politiskt radikala. Han anklagade dem för att vara oamerikanska extremister och uppmanade dem i en mycket uppmärksammad tweet att ”resa hem”. 

Det politiska målet i den attacken, säger Britt-Marie Mattsson, var att i förlängningen utmåla hela det demokratiska partier som i hemlighet vänsterextremt och oamerikanskt. Ett mål han åtminstone delvis uppnådde, åtminstone hos sina egna väljare. 

Farlig situation

Men det skedde till priset av extremt hård kritik för vad väldigt många politiker och kommentatorer såg som öppen rasism hos presidenten. Och det blev en farlig situation i ett val när han måste kunna få röster, inte bara av sina kärnväljare utan också från svarta och övriga minoritetsgrupper i USA.

– Kritiken mot rasism har blivit en oerhört stark kraft i det amerikanska samhället på senare år, se på Black Lives Matter-rörelsen och annat. Det är många saker som spelar in som kan göra det attraktivt för Trump att agera så här ovanligt, ringa Stefan Löfven och vilja betala borgen och så vidare. Han hade ett behov av att Kardashian tackar honom. 

Den vinsten kunde Trump snabbt plocka hem, när Kanye Wests maka Kim Kardashian inför sina 144 miljoner twitterföljare tackade presidenten och utrikesminister Pompeo för ansträngningarna att befria ASAP Rocky: ”Ert engagemang för rättvisa är så uppskattat”. 

Lysande tillfälle

En kommentator i Washington Post säger till och med att paret Kanye och Kim genom att dra in Trump i fallet ASAP Rocky bjöd honom på ett lysande tillfälle att ställa sig på det svarta Amerikas sida. Med enkla medel, utan någon som helst rimlig utsikt att få Rocky släppt ur Kronobergshäktet – men med extremt stor politisk synlighet.

New York Times beskriver i ett reportage att Donald Trump i hela sin karriär avfärdat kritik för rasism eller fördomar, genom att hänvisa till sina vänskapsrelationer med svarta stjärnor inom sport och musik. Trump var stolt över att fungera som symbol för rikedom och lyx i raptexter, och spelade upp exempel för besökare. ”De svarta älskar mig”, sa han stolt, skriver New York Times.

Politisk scenografi

En annan effekt av president Trumps agerande är att han liksom skriver in Sverige vid sidan av länder som Nordkorea och Vietnam – länder som i den stora kraftmätningen mellan ”oss” och ”dom” hållit amerikanska medborgare fångna. 

– Man ska absolut inte underskatta att Trump än en gång sett ett tillfälle att använda Sverige som ett dåligt exempel, säger Britt-Marie Mattsson. 

– Han har fått upp vittring på Sverige. Det är attraktivt för honom att beskriva Sverige som ett land i kaos, där det brinner bilar och bara är en massa nyanlända flyktingar – samtidigt som han själv driver sin kamp vid den Mexikanska gränsen och hävdar att invandrare är ett hot mot USA. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ASAP Rocky

Mer i ämnet