Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi kommer att fortsätta bevaka och rapportera om film och tv, men satsa mer på nyhetsbevakning i ämnet i stället för filmkritik, säger Lisa Abrahamsson tf redaktionschef på TT. Foto: TT/SVT

TT lägger ner sin filmkritik – lokaltidningar blir utan recensioner

Uppdaterad
Publicerad

TT kommer till årsskiftet upphöra med sina filmrecensioner som går ut till alla landets tidningar. Det innebär att en större del av landets lokaltidningar blir utan filmkritik. TT motiverar beslutet med att filmrecensionerna inte längre efterfrågas på samma sätt som tidigare. 
– Jag tycker det är tragiskt, säger Maria Domellöf-Wik filmredaktör på Göteborgs-Posten.

Vid årsskiftet försvinner de. Då lägger TT ned sin filmkritik och slutar med recensioner.

– Det är en verksamhet som vi är varit stolta över och som har varit viktig för oss, men som inte längre används lika mycket av våra kunder, som är alla de svenska nyhetsmedierna, säger Lisa Abrahamsson tf redaktionschef på TT till Kulturnyheterna.

Beroende av TT 

Men flera av landets lokaltidningar är beroende av TT:s recensioner för att kunna publicera filmkritik. På Skånska dagbladet beskriver man att deras egna filmrecensioner dragits ner sedan koncernen Mittmedia, som Skånska Dagbladet tillhör med ett fyrtiotal andra tidningar, blivit uppköpta av Bonnier News Local.  

– För oss innebär det att vi förmodligen i framtiden inte kommer att kunna erbjuda några filmrecensioner till våra läsare, säger Gunilla Wedding som är kulturredaktör på Skånska Dagbladet. 

För Skånska Dagbladet som har sin redaktion i Eslöv och prioriterar den lokala bevakningen är TT:s beslut bekymmersamt. 

– Vi använder TT:s recensioner både i print och digitala upplagan och upplever att de är väldigt uppskattade i båda kanalerna. Det ger ju konsumentupplysning och läsarna får möjlighet att följa med i diskussionen kring de här filmerna. Det är väldigt viktigt material, säger Gunilla Wedding. 

Nerdragning på TT 

På TT har man i flera år dragit ner på antalet recensioner. Till hösten minskas de från fyra till tre stycken i veckan för att till årsskiftet upphöra helt. Enligt TT är det inte en besparingsåtgärd, utan det handlar om att omfördela resurserna.  

– Vi kommer att fortsätta bevaka och rapportera om film och tv, men satsa mer på nyhetsbevakning i ämnet i stället för filmkritik, säger Lisa Abrahamsson tf redaktionschef.  

Kan inte ersättas  

Men att ersätta recensioner med nyhetsbevakning är något som av flera lokaltidningar uppfattas som tveksamt.

– Jag tycker inte alls att nyhetsbevakning om film och tv kan ersätta recensioner, för det är ju två helt olika typer av material. Redan idag har ju TT ganska mycket nyhetsbevakning kring ämnet, så den biten har de ju redan. Recensionerna är ju ett diskussionsmaterial som är något helt annat, säger Gunilla Wedding, kulturredaktör på Skånska dagbladet.  

På Sveriges största tidningar har redaktionerna egna filmkritiker, men även där höjs kritiska röster. 

– Många kritiker har lämnat sina arbeten medan kommunikatörerna har ökat i antal, så det blir allt mindre av det kritiska perspektivet. Ska man se det i en större kontext gäller det hela samhället. Jag tycker det är väldigt tragiskt att TT lägger ner sin filmkritik, säger Maria Domellöf-Wik filmredaktör Göteborgs-Posten.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.