Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tua Forsström om att efterträda Katarina Frostenson i Svenska Akademien Foto: TT/Emmi Korhonen Lehtikuva

Tua Forsström om att efterträda Katarina Frostenson i Svenska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Tua Forsström, finlandssvensk författare och poet, valdes i dag in som ny ledamot i Svenska Akademien, och efterträder Katarina Frostenson.
– Katarina Frostenson är en fantastisk poet och jag är också i första hand poet, säger hon, om att bli den nya ledamoten på stol 18 där Katarina Frostenson satt fram till förlikningen mellan henne och Svenska Akademien i januari.

Tua Forsström har mest arbetat som lyriker, men även skrivit revyer, kammarspel och radioteater. Nu tar hon plats i Svenska Akademien som ny ledamot.

Hon beskriver hur det länge funnits en förhoppning bland just de författare som skriver på svenska i Finland om att en finlandssvensk ska få ta plats i Svenska Akademien.

– Den här gesten, kan man uppfatta som en generös bekräftelse på att vi betraktas som en del av det svenska språkområdet, och det känns väldigt fint, säger Tua Forsström.

Sedan hon var barn har hon haft en passion för det svenska språket och dess grammatik, och hon ser fram emot det kommande arbetet.

– Jag har haft som ett eget litet livslångt förhållande till Svenska Akademien som jag redan som liten uppfattade som den svenska litteraturen och det svenska språkets beskyddare, säger hon.

”Känns logiskt”

Att det är just Katarina Frostensons stol som Tua Forsström ska efterträda menar hon känns helt naturligt.

– Jag tänker utan några större känslor att det är logiskt att det är den stolen jag ska överta. Katarina Frostenson är en fantastisk poet och jag är också i första hand poet, säger hon.

Tumultet inom den Svenska Akademien under de föregående året är inget som avskräckt henne från att tacka ja till uppdraget.

– Jag tycker att Akademien vid det här laget har idkat en uppriktig självrannsakan och redan gjort väldigt mycket för att öppna upp kommunikationen. Det måste också finnas någon försonlighet här i världen för att se framåt och komma vidare, menar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet