Carl Kahlers kattmålning från 1891 såldes för över 7 miljoner kronor på Sotheby's. Foto: Courtesy Sotheby's

Tung kattmålning klubbad för över sju miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Österrikiska konstnären Carl Kahlers målning ”My Wife's Lovers” såldes för nästan en miljon dollar på auktion i New York. Över tre gånger det förväntade priset.

Att katter regerar på internet är redan ett vedertaget faktum. Och det verkar som att kissarnas populäritet påverkar också i konstvärlden.

Artnet rapporterar att man bara i New York det senaste året kunna besöka tre kattutställningar:

På Brooklyn Museum visas just nu ”Devine Felines: Cats of Ancient Egypt”, på Museum of the Moving Image ”How Cats Took Over the Internet” och på Metropolitan Museum kunde man förra året se ”Balthus: Cats and Girls”.

Kattvideofestival

Dessutom har kattpopulariteten på internet lett till att det poppar upp kattvideofestivaler i parti och minut världen över.

Så det är kanske inte så konstigt att slutpriset på Carl Kahlers målning blev 826.000 dollar (drygt sju miljoner svenska kronor), över tre gånger så mycket som förväntat, när den klubbades på Sotheby's auktionshus i veckan.

Hade 350 katter

Tycker man att Kahlers målning (som mäter 180x240 cm och väger över 100 kg) kryllar av katter, de är 42 till antalet, så tål det att tänkas på att kvinnan som beställde målningen hade långt fler missar än så.

Den österrikiska konstnären fick beställningen av den välbeställda San Fransisco-bon Kate Birdsall Johnson i slutet av 1800-talet.

Hon ska enligt Artnet ha haft över 350 katter i sitt hem.

Målningen fick sitt namn ”My Wife's Lovers”  (”Min frus älskare”) av Johnsons man.

168.000 per katt

Vem som ropade in målningen är okänt, men att det är en köpare som älskar katter råder det inga tvivel om.

Vem skulle annars betala 168.000 kronor styck för 42 katter?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.