Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lanseringen av tv-serien om Atatürk,Turkiets första president, stoppas efter protester. Se mer i klippet. Foto: Disney

Turkisk ilska efter att Disney stoppat Atatürk-serie

Uppdaterad
Publicerad

Disney har valt att stoppa lanseringen serien av ”Atatürk” i Turkiet. Nu anklagas filmjätten för att vika sig för protester från armeniska lobbygrupper, skriver Politico.

Den 29 oktober firar Turkiet 100 år som modern sekulär republik. I anslutning till jubileet planerade Disney att släppa sin serie ”Atatürk”, en berättelse om landets grundare och landsfader Mustafa Kemal Atatürks liv, på strömmningstjänsten Disney+ i Turkiet.

Men nu tycks Disney ha backat. Turkiska och armeniska medier skriver att seriesläppet ställs in efter protester från Armenian National Committee of America (ANCA).

Organisationen hävdar att programmet ”förhärligar en turkisk diktator och folkmördare”. Man menar att Atatürk i sin befattning som hög befälhavare i den osmanska armén kan kopplas till folkmordet på omkring en miljon armenier och hundratusentals assyrier, syrianer, kaldéer och greker under första världskriget.

Beslutet ska utredas

Atatürk ledde den turkiska självständighetskampen efter första världskriget och blev landets första president. Personkulten kring honom är mycket stark och att förolämpa eller skymfa honom är straffbart.

Disneys seriestopp upprör nu många turkar.

Omer Celik, talesperson för regeringspartiet AKP, kallar beslutet ”skamligt”.

Ebubekir Şahin, chef för Turkiets högsta råd för radio och tv, har meddelat att han startat en utredning av vad som hänt.

”Anklagelserna om armenisk lobbyism, som återges i pressen, utreds noggrant”, skriver han i sociala medier.

Disney svarar

Disney i Turkiet motiverade beslutet under onsdagen med att de ”reviderat strategin för innehållsdistribution för att nå en bredare publik”, skriver Al Jazeera.

Filmbolaget säger också att man kommer sända en specialversion av serien på tv-kanalen FOX i Turkiet och att den kommer att visas på bio.

Fakta: Folkmordet i det Osmanska riket

Under folkmordet i det Osmanska riket mördades omkring en miljon armenier och hundratusentals assyrier, syrianer, kaldéer och greker. Massmorden genomfördes på order från de styrande så kallade ungturkarna och utfördes genom tvångsdeportationer, avrättningar, massakrer och framkallad hungersnöd.

De flesta offren dödades under åren 1915-1916, men förföljelserna fortsatte fram till 1923. Det Osmanska riket tömdes i stort sett på sin kristna befolkning.

Den turkiska staten har sedan folkmordets slut aktivt förnekat det och man har, bland annat genom diplomatiska hot, försökt förmå andra länder att göra detsamma. I Turkiet är det än i dag förbjudet och straffbelagt att hävda att folkmordet har ägt rum.

Fakta: Forum för levande historia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.