Fazil Say får tio månaders fängelse för att ha förolämpat islam. Foto: AP / Scanpix

Turkisk pianist fängslas för Twitterinlägg

Uppdaterad
Publicerad

Den turkiske pianisten Fazil Say, som spelat med några av världens främsta symfoniorkestrar, har dömts till fängelse. Hans inlägg på Twitter anses av rätten ha förolämpat islam.

Pianisten Fazil Say har på senare tid stått i fokus för mycket engagemang bland turkiska journalister och människorättsaktivister. Det var bland annat för att ha gett sitt stöd till Say som turkiska PEN tidigare i år utreddes och riskerade fängelse.

Bakgrunden är att Say skrivit några inlägg på Twitter, där han bland annat skämtat om böneutrop. På grund av dessa inlägg, som vi tidigare berättat om, blev han åtalad för att ha ”förolämpat islam”.

Yttrandefrihet i Turkiet

Nu meddelar brittiska BBC att pianisten fått sin dom. Tio månader i fängelse blir det för pianisten, som enligt rätten anses ha förolämpat inte bara islam utan också en stor del av den turkiska befolkningen.

En intervju med Zeynep Oral från turkiska PEN, om fallet Fazil Say och situationen för oppositionella i Turkiet, ser du här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Yttrandefrihet i Turkiet

Mer i ämnet