6 av 13 journalister från tidningen Cumhuriyet fängslas igen efter att ha varit frisläppta. Foto: Emrah Gurel/TT

Turkiska journalister fängslas igen efter att ha varit frisläppta

Publicerad

Förra året anklagades 13 journalister vid den turkiska tidningen Cumhuriyet för att ha tjänat intressen åt terrororganisationer. Journalisterna dömdes till fängelse, men blev frisläppta. Nu ska sex av dem fängslas igen.

Cumhuriyet är Turkiets äldsta oberoende tidning. Förra året anklagades 13 journalister vid tidningen för terroristrelaterade brott. Samtliga hölls häktade i nio månader innan rättegången då domen blev två upp till sju års fängelse. Men under överklagandeprocessen har journalisterna varit frisläppta.

Efter en dom i februari kommer nu sex av journalisterna att åter fängslas, de har upp till 18 månader kvar att avtjäna straffet, rapporterar The New York Times.

Advokaten: ”En skandal”

En av de som fängslas är serietecknaren Musa Kart, som väntar på en ursäkt från regeringen.

“Vi vet alla att de kommer sätta oss i fängelse, bara för att skapa ett klimat av rädsla i det här landet. Jag väntar på en ursäkt. Om inte idag, så kommer de förlåta våra barn i framtiden”, sade Musa Kart vid en pressträff enligt tidningen.

En av journalisternas advokater, Tora Pekin, fördömer rättegången som politiskt motiverad.

”Det är en skandal, en enorm rättslig orättvisa”, sade hon.

157 journalister i fängelse

Fallet med journalisterna började redan 2016, tidningens anställda anklagades för att hjälpa den amerikanskbaserade predikanten Fethullah Gülens grupp. 2016 rapporterade The guardian att den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan officiellt utnämnde Gülens rörelse som en terroristorganisation.

Enligt The european federation of journalists sitter idag 157 journalister fängslade i Turkiet. Landet ligger på plats 157 av 180 på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.