Nils Poletti, regissör och konstnärlig ledare för Turteatern, har länge velat göra teater av Niclas Lundkvists debutroman. Foto: Bokomslag/TT

Turteatern sätter upp ”Äldreomsorgen i Övre Kågedalen”

Uppdaterad
Publicerad

Turteatern i Stockholm gör teater av Nikanor Teratologens omdiskuterade och kontroversiella roman. – Den innehåller rolig svart humor som jag dras till, säger regissören.

Romanen ”Äldreomsorgen i Övre Kågedalen” kallades för ”vidrig” och ”monstruös” av kritikerna när den kom 1992. Men Niclas Lundkvists debutroman, utgiven under pseudonymen Nikanor Teratologen, kallades också för 90-talets författardebut.

Historien kretsar kring den incestuösa relationen mellan den unga pojken Pyret och hans ondskefulla morfar Holger.

”Rolig svart humor”

Nu ska texten översättas till scenen, i november ska den vara färdig för publiken på Turteatern i Kärrtorp i Stockholm.

– Texten inbjuder konstnärligt till en fantastisk, väldigt rik värld. Det är ett rikt språk och den innehåller rolig svart humor som jag dras till, säger regissören Nils Poletti till Kulturnyheterna.

Hur ska ni gestalta den här explicita texten på scen?

– Det kan vi tyvärr inte svara på nu. Men det är inte nytt för oss på Turteatern att iscensätta extrema texter. Det har vi lång erfarenhet av att göra.

Driver med självgodheten

Nils Poletti och produktionsgruppen Ramaj har länge velat göra något på ”Äldreomsorgen i Övre Kågedalen”. För att förklara varför tar regissören till ett citat av författaren Niclas Lundkvist:

”Orsaken till att jag skrivit den är för att fästa uppmärksamheten på det kärlekslösa samhälle vi lever i – lugnt och välordnat på ytan, men rovdjurslikt och sataniskt under den. Romanen var ett sätt för mig att driva ut demonerna för allmän skärskådan.”

– Jag tycker att hans verk leker väldigt mycket med självgodhetens konst. Den driver med den och det känner jag att vi har ett behov av, säger Nils Poletti.

Moralpanik i Teatersverige

Han upplever att det går en feber i Teatersverige där väldigt mycket handlar om vad man får och inte får göra. Ett slags ”moralkakepanik”.

– Det utbreder sig ett puritanskt klimat i Sverige där jag känner att jag har ett behov att göra alla fel man kan tänkas göra.

Pervers och vidrig

Vad kommer det blir för en typ av pjäs?

– Vi har väl en slags idé men jag är bara lite osäker på om jag ska berätta den för då blir det ingen överaskning. Man kan väl säga att det kommer innefatta en hel del av teaterns ytor, om jag säger så.

Att publiken kanske kommer att få röra på sig?

– Ja, jag är så himla dålig på att behålla hemlisar. Men jag får inte säga mer nu.

Pjäsen, baserad på romanen om en mördad pojkes dagboksanteckningar som beskrivits som den vidrigaste och mest perversa bok som någonsin skrivits, har premiär 28 november 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.