Foto: Evan Agostini/Invision/AP/Derek Hennen

Tusenfoting döpt efter Taylor Swift

Publicerad

Ett nyupptäckt insekt har fått namn efter den amerikanska artisten Taylor Swift. Anledningen: hennes musik betydde mycket för upptäckaren.

Totalt har 17 nya arter av mångfotingar, eller tusenfotingar som de kallas i dagligt tal, upptäckts i den Nordamerikanska bergskedjan Appalacherna. Fynden beskrivs i den vetenskapliga tidskriften Zoo Keys.

Forskarna som hittat dem har deltagit i ett flera år långt projekt som tagit dem till 17 olika delstater i USA. De har bokstavligen letat under stock och sten, samlat kryp och sedan kartlagt deras dna.

Forskaren Derek Hennen, som är studiens huvudförfattare, fick nöjet att namnge flera av de tidigare okända krypen. Han passade då på att hylla sin idol Taylor Swift genom att döpa en av sorterna till Nannaria swiftae.

På twitter skriver Derek Hennen att han är ett stort fan av Taylor Swift och att hennes musik hjälpte honom genom upp- och nerperioder under utbildningen och att detta är hans sätt att säga tack. En annan av sorterna fick namnet Nannaria marianae efter hans fru.

De nyupptäckte mångfotingarna är mellan 18 och 38 millimeter långa och är glansiga med karamellbrun till svart färg med vita, röda eller orangea prickar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.