Sveriges representant i Eurovision song contest Tousin ”Tusse” Chiza har inte tid att läsa hatiska kommentarer. Foto: Erik Simander/TT

Tusse utsatt för rasistiska kommentarer på Instagram

Uppdaterad
Publicerad

Efter att bilder från Tusses första repetitioner i Rotterdam publicerades på Eurovisions instagramkonto inkom många hatiska och rasistiska kommentarer. Lotta Furebäck, chef för den svenska delegationen, försvarar den svenske stjärnan och tycker att rasismen han får utstå är förkastlig.

– Jag blir så förbannad och ledsen att det här förekommer, säger hon till SVT.

Sveriges representant i Eurovision song contest Tousin ”Tusse” Chiza har nyligen börjat repetera sitt framträdande på scenen i Rotterdam. Under lördagen lades bilder från en repetition upp på tävlingens officiella instagramkonto. I kommentarsfältet gick det att se mycket kärlek och många hejarop, men även hat och rasism.

Stoppas inte av hat

Till Aftonbladet säger Tusse att han haft så pass fullt upp att han inte hunnit läsa allt som skrivits om honom, men att han ska gå in och läsa kommentarerna senare. I skrivande stund tycks de rasistiska kommentarerna ha raderats.

– Utan att ha sett dem så kan jag säga ’Can't stop us now, forget the haters’ (kan inte stoppa oss nu, glöm hatarna), säger han sjungande till Aftonbladet.

Raden om hat är en del i hans eurovision-låt.  

– Det har inte påverkat mig alls, jag är i ”game-mode”, säger han till Aftonbladet.

”Blir förbannad”

– Jag blir så förbannad och ledsen att det här förekommer. Rasism i alla former är helt förkastligt och det är klart att man blir upprörd, säger Lotta Furebäck, chef för den svenska delegationen, till SVT.

Enligt henne handlar Tusses bidrag ”Voices” till stor del om att bli accepterad och bemöta utanförskap.

– Vi stöttar Tusse och finns där för honom om och när det behövs, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.