• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Nu slopas tv-avgiften. Något som funnits i Sverige sedan 1956. Foto: TT

Uppgifter: TV-avgiften tas bort – Ny skatt införs

Uppdaterad
Publicerad

Trots kaoset i den svenska politiken är alla åtta partier överens om en sak, att skrota tv-avgiften. Avgiften kommer att ersättas med en skatt, skriver den före detta mediechefen Jan Scherman i Resumé och hänvisar till flera anonyma källor..

– Alla är överens, det finns inga reservationer i utredningen, säger Niclas Malmberg, mediepolitisk talesperson för Miljöpartiet till SVT Nyheter.

Beslutet togs i förra veckan då den så kallade Public service-kommittén kom fram till att det är dags att avskaffa tv-avgiften.

Kommittén är även överens om att ett nytt sändningstillstånd med den nya finansieringsmodellen kommer att gälla i åtta år istället för de sex år som gäller nu.

Public service-utredningen

Ny skatt införs

Enligt Resumé har uppgifterna bekräftats av flera oberoende källor.

SVT Nyheter har sökt samtliga riksdagspartier för att undersöka hur de vill finansiera public service-företagen Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion framöver.

– Alla är överens, det finns inga reservationer i utredningen, säger Niclas Malmberg, mediepolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Samtidigt som flera talespersoner för riksdagspartierna inte vill kommentera den nya finaniserinsmodellen innan public service-kommittén har presenterat sitt förslag den 16 oktober, ger de också indikationer på att alla åtta partier är helt överens.

– Det finns en stabil majoritet för att finansiera public service via skattesedeln, meddelar Kristdemokraternas kulturpolitiske talesperson Roland Utbult.

LÄS MER: Uppgifter: Public Service-kommittéen vill riva upp radio- och tv-licensen

Istället för tv-avgiften kommer alltså nu en skatt att införas. Den nya avgiften kommer att ha ett tak som motsvarar ungefär hälften av den nuvarande tv-licensen.

Det innebär att den nya skatten kommer att bli ungefär 1.300 kronor som maxavgift per skattebetalare. I dag ligger tv-avgiften på 2.340 kronor per år.

Olika nivåer på skatten

Enligt utredningen kommer omkring 70 procent av de som betalar skatt att behöva betala cirka 1.300 kronor per år. 20 procent kommer istället att ha en reducerad avgift och runt 10 procent slipper betala skatten helt.

Brytpunkten för att betala maxavgiften går vid en inkomst över 130.000 kronor.

Skydda public service

Kommittén vill även stärka skyddet för public service. Ett förslag handlar om att ingen ledamot i styrelserna till de tre bolagen ska kunna rekryteras från regeringen, departementen eller riksdagen. Förbudet skulle gälla både politiker och tjänstemän.

LÄS MER: TV – Kulturministern oroad över SVT:s finansiering

Den 16 oktober kommer kommittén att lämna över sina förslag till kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Den nya skatten kommer att kunna införas den 1 januari 2019.

Fakta: Tv-avgiften

Tv-licensen infördes 1956 och kostade då 25 kronor. I början av 70-talet infördes sedan ett färgtillägg för de vars tv kunde visa färg. Avgiften användes till att bygga ut sändarnätet, samt till programproduktion.

Till och med slutet av 70-talet fanns både tv- och radiolicens separat, men hade man både en radio och tv i samma huhåll behövde man endast betala tv-avgiften.

1978 slopades den särskilda ljudradioavgiften och det vart först 1990 som färgtillägget togs bort helt. Därefter har det bara funnits en slags tv-avgift för alla som innehar en tv.

Källa: Radiotjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Public service-utredningen

Mer i ämnet