TV: Hyllad roman om Danmarks koloniala arv

Uppdaterad
Publicerad

Grönland är världens största ö och platsen för norsk-danska författaren Kim Leines hyllade roman ”Profeterna vid Evighetsfjorden”. Nu är han på Sverigebesök för att prata om boken.

– Folk har frågat mig 'varför är grönlänningarna så arga på oss, vi har ju inte gjort dem något. Vi danskar har varit goda makthavare', säger Kim Leine och fortsätter, och eftersom jag har haft svårt att ge ett bra svar på den frågan har jag istället skrivit den här boken, säger han.

Utspelar sig på 1700-talet

Tiden är 1700-tal, det sunda förnuftets århundrade, människans bojor ska slitas itu, världar erövras med vapen, handel och missionens mässande om den rätta läran. I land på grönland stiger vid denna tid, den norsk-danska prästen Morten Falck, en upplysningens man. 

Nordiska rådets kulturpris

– Det tror han själv i alla fall, säger Kim Leine. När han kommer till ön rasar allt han lärt sig samman och han blir den han fruktat mest. Han reser dit för att befria de stackars vildarna från okunskap, mörker och sin hedniska tro, men finner att allt det där finns i honom själv.

På ett sätt har han själv gjort samma resa som sin romanfigur. Kim Leine kom till Grönland 1989 och erkänner idag att han gjorde alla koloniala fel man kan.

Total undergång

I femton år blev han kvar och nu bultar lusten att återvända och skrivandet är ett sätt att komma dit. Mötet med den mäktiga ön beskriver han som total undergång, som sen, om det går väl, leder till pånyttfödelse.

– På Grönland finner man sig själv, och det kan vara traumatiskt. Ute i vildmarken på Grönland möter man sig själv som en helt annan person än den man trodde att man var. Och det kan vara en obehaglig upplevelse, säger Kim Leine.

Se hela intervjun i klippet ovan

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordiska rådets kulturpris

Mer i ämnet