Bengt Feldreich, den första julvärden i SVT, blev 94 år gammal. ”Han var en riktig gentleman, beredvillig, vänlig och ödmjuk ”, säger den tidigare SVT-kollegan Ingvar Oldsberg. Foto: Lizzie Larsson/Adam Ihse/TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Tv-profilen Bengt Feldreich är död

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten och programledaren Bengt Feldreich har avlidit, uppger familjen för TT. Han var SVT:s första julvärd och även berättarröst i ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul”.
– Att denna ikon har gått ur tiden var ett tråkigt besked, säger tv-legendaren Ingvar Oldsberg om sin gamla kollega.

SVT:s första julvärd Bengt Feldreich är avliden, detta mindre en en månad efter att hans efterträdare Arne Weise gick ur tiden. Dödsfallet bekräftas av Bengt Feldreichs familj.

– Han somnade in stilla och värdigt. Helt odramatiskt. Han hade ett långt och innehållsrikt liv som slutade vid 94 års ålder. Jag tror att han var mycket nöjd med sitt liv, säger hans son Sten Feldreich till Expressen.

Bengt Feldreich var utbildad folkskollärare och inledde sin karriär med att undervisa på dagarna och att göra utlandsprogram för Radiotjänst, numera Sveriges Radio, om kvällarna. 1955 fick han jobb på tv – som då var helt nytt – och blev kvar där i 30 år. Bland annat ledde han program som ”Kvitt eller dubbelt – Tiotusenkronorsfrågan” och ”Snillen spekulerar”.

– Jag vill bli ihågkommen som reportern som alltid stod på tittarens och lyssnarens sida. Professorer var vana att vara oemotsagda, men jag var sträng mot dem tills de förstod att de måste tala begripligt. Det var glädjefyllt att översätta kunskaper, sade Bengt Feldreich i en intervju med TT vid 90-årsdagen.

Var tv:s första julvärd 1959

Han var tv:s första julvärd 1959 och fortsatte med det tills han lämnade över till vännen Arne Weise 1972. Bengt Feldreich var berättarröst för det klassiska julprogrammet ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul”, där han även gjorde Benjamin Syrsas röst och sjöng ”Ser du stjärnan i det blå”.

Själv tyckte han att uppmärksamheten kring Disneyprogrammet blev för stort, ändå fortsatte han att läsa in påannonser för nysläppta Disneyfilmer efter pensionen.

– Bengt Feldreich var en pionjär – en av våra första folkbildare i tv. Han var alltid mån om att alla skulle förstå i ”Snillen spekulerar” och ”Kvitt eller dubbelt”. Han sände från högertrafikomläggningen, månlandningen och kungabröllopet. Hans trygga röst kommer alltid att personifiera den svenska julen, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

Ingvar Oldsberg: ”En ikon”

Tv-legendaren Ingvar Oldsberg var bekant med Bengt Feldreich och arbetade på SVT under samma tidsperiod.

– Att denna ikon har gått ur tiden var ett tråkigt besked. Han var en riktig gentleman, beredvillig, vänlig och ödmjuk vilket är ett enastående bra drag. Bengt var en man som betydde mycket för Sveriges Television, säger han till SVT Nyheter.

Ingvar Oldsberg fortsätter:

– Han var en person som aldrig ville sätta sig själv på första platsen men i kraft av de inslag och arbete som han gjorde hamnade han ändå först i ledet. Om man frågade honom om saker hjälpte han alltid till, han satt aldrig på höga hästar utan var jordnära.

Det är många tv-personligheter från den här eran som inte längre finns hos oss.

– Ja, det är ju det. De bildade ju en egen grupp som närmast formade sig själva också. Det var en fantastiskt period när alla de här var verksamma och i full dager.

”En säker och påläst tv-man”

Tv-producenten och programledaren Karin Falck minns i Bengt Feldreich en varm och stöttande kollega:

– Det var en något lite äldre, stadig kollega som var väldigt lätt att fråga saker och ting om. Han var väldigt lojal och väldigt kul, och tyckte det var roligt att lära ut, säger hon till Kulturnyheterna.

Karin Falck betonar Bengt Feldreichs breda förmåga till att vara såväl seriös som underhållande.

– Jag kommer minnas honom som en väldigt säker, påläst undersökande tv-man. Han var glad, och bara det att han hoppade in och sjöng i Kalle anka tycker jag var strålande. Det fanns inga gränser mellan vetenskap och andra program. Han bytte gärna från det ena till det andra. Han hade en otrolig bredd, säger hon.

Hedersdoktor 1975

Bengt Feldreich blev hedersdoktor vid Linköpings universitet 1975, och 1984 tilldelades han Kungliga Tekniska Högskolans stora pris.

Bengt Feldreich avled i sviterna av lunginflammation och blev 94 år gammal.

FAKTA Bengt Feldreich

Visa

Bengt Feldreich föddes den 12 september 1925. Han är mest känd som den första julvärden på SVT – och som berättarrösten i ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul”. Det är Feldreich som är rösten då Benjamin Syrsa sjunger ”Ser du stjärnan i det blå?”. Han fortsatte spela in nya inslag till programmet livet ut.

Feldreich var även programledare i flera andra stora TV-sändningar genom åren. Han var programledare för sändningen under månlandningen 1969. Han var programledare för Melodifestivalen 1962. Tillsammans med Lennart Hyland var han ev av rösterna som kommenterade bröllopet mellan Carl XVI Gustaf och Silvia Sommerlath 1976.

Under många år var Bengt Feldreich även vetenskapsjournalist och belönades 1975 med ett hedersdoktorat vid Linköpings universitet samt fick KTH:s stora pris 1984.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer