Ingemar Odlander var Rapports första nyhetsankare, och SVT:s första korrespondent i Afrika. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

TV-profilen Ingemar Odlander död

Publicerad

Journalisten och tv-profilen Ingemar Odlander har avlidit, 78 år gammal. Han var bland annat känd som Rapports första nyhetsankare. – Det känns märkligt att en så kraftfull människa inte lever längre, säger SVT:s programledare Anna Hedenmo.

TV-journalisten Ingemar Odlander var ett känt ansikte för den svenska publiken. Han arbetade på Sveriges television fram till 1996 och var bland annat SVT:s och SR:s första korrespondent i Afrika.

– När jag började på SVT 1993 var han den mest självklara och centrala personen på redaktionen. Han var kraftfull, auktoritär och man såg verkligen upp till honom, säger Anna Hedenmo.

SVT:s nuvarande VD Eva Hamilton hade, precis som Anna Hedenmo, Ingemar Odlander som redaktör.

– Jag känner en glädje över att ha fått jobba med honom, man blev alltid glad när man kom in till jobbet och såg att det var han som var redaktör, säger hon.

Skapade den moderna TV-journalistiken

Eva Hamilton tycker att Ingemar Odlander var en av de som var med och startade den moderna TV-journalistiken.

– Han har varit rapportchef, han har varit inrikeschef, han har varit utrikeschef. Han var med och skapade Rapport, säger hon.

Även programledaren Marianne Rundström lärde sig mycket av Ingemar Odlander.

– Han var verkligen redaktionens stora nav. En bullrande men väldigt varm person, för mig var han ett journalistiskt föredöme. Jag träffade honom på gatan för några veckor sedan och man blev alltid på bra humör av att träffa Ingemar, säger hon.

Gift med Christina Jutterström

Ingemar Odlander började på Sveriges Radios Ekotredaktion 1961 och kom till Aktuellt sju år därpå, han blev senare Rapports första nyhetsankare. 1978 gifte han sig med SVT:s förra VD Christina Jutterström.

Vad var det viktigaste du lärde dig av Ingemar Odlander?

– Att stå på mig, säger Anna Hedenmo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer