Bryan Cranstons Walter White – snart på en operascen i New York. Foto: AP

Tv-serien Breaking Bad blir opera

Uppdaterad
Publicerad

Berättelsen om den cancersjuke Walter Whites förvandling från tafatt kemilärare till övermodig knarkkung ska bli opera.

Det är den amerikansk-koreanske kompositören Sung Jin Hong, konstnärlig ledare för New York-orkestern One World Symphony, som ligger bakom projektet.

Titeln, ”Breaking Bad – Ozymandias”, blinkar till Percy Shelleys kända dikt om kungarnas kung.

– Precis som Ozymandias kan Walter White, trots sin briljans och maktfullkomlighet, inte förutse sin oundvikliga undergång, säger Sung Jin Hong, till The Independent och frågar sig om vi i framtiden kommer att se tillbaka på Breaking bad som ett mästerverk av Shakespeare-klass.

One World Symphony har kallats den hippaste orkestern i New York och Sung Jin Hong har tidigare komponerat verk inspirerade av bland annat Sylvia Plath och Paulo Coelho.

”Breaking Bad – Ozymandias” som ska bli en slags mini-opera befinner sig i planeringsstadiet och Sung Jin Hong har uppmanat fans att komma med förslag hur den ska utformas.

Premiär blir det i januari 2014.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.